Likier Ziołowy
Sklep internetowy oferuje likiery ziołowe, których historia sięga odległej przeszłości. Historia likieru ziołowego jest w jakiś sposób ściśle związana z codziennym życiem ludzkości, a kultura picia ewoluowała przez wieki dzięki wielu czynnikom, eksperymentom i wydarzeniom. Niektóre napoje przyszły do nas w zupełnie nieoczekiwany sposób, pokonały ogromny dystans, różnice kulturowe, odrodzenie, złożoną formację. Tę ścieżkę można porównać do każdego procesu kulturowego, z których każdy, jeśli się nad tym zastanowić, nie może mieć wyczerpującego wyjaśnienia. Likiery ziołowe to szczególna kategoria napojów krajowych. Kto nie zna słynnego Jagermeistera, Czeskiej Becherovki, a także vany Tallinn i balsamu Ryskiego? Możesz wymienić wiele popularnych i mało znanych napojów: Unicum Zwak, Benedictine, Fernet, Tunel itp. Najbardziej znanym dziś likierem ziołowym jest Jägermeister. Zaczął produkować stosunkowo niedawno — w 1935 roku, a rok wcześniej został wynaleziony przez Kurta Masta jako środek poprawiający trawienie. Jak widzimy, historia tego napoju nie jest tak tajemnicza ani tak wspaniała, jak mogłoby się wydawać, chociaż jego popularność wskazuje na coś przeciwnego. Niemniej jednak jakość napoju i jego wyjątkowość nie są kwestionowane. Jak wiadomo, 56 składników tworzących alkohol jest utrzymywanych w tajemnicy. Kurt Mast był bardziej myśliwym niż lekarzem, jednak jest prawdopodobne, że jego przepis opiera się na skrupulatnym badaniu starożytnej wiedzy i szczególnym talencie. Jägermeister jest uważany za gorzki, klasyczna porcja jest czysta jako środek trawienny; używany również do robienia koktajli.
Innym niezwykle popularnym likierem ziołowym jest Czeska Becherovka. Jasny napój narodowy zyskał popularność zarówno w Ojczyźnie, jak iw wielu innych krajach. Wynaleziony w 1807 roku Likier ten ma wiele wspólnego z poszukiwaniami naukowymi. Został stworzony przez aptekarza Josefa Vitusa Bechera jako środek korzystny dla żołądka. I tylko syn aptekarza zajął się produkcją napoju na bazie przemysłowej — około czterdzieści lat po jego utworzeniu. Produkcja przemysłowa w taki czy inny sposób zmienia znaczenie pierwotnego impulsu, który przyczynił się do powstania napoju. Teraz te trunki mają zupełnie inny cel, a charakter użycia radykalnie różni się od poprzedniego. Producenci wypuszczają nowe warianty napoju, eksperymentują i wykorzystują ulepszoną wiedzę, aby zaoferować coś niezwykłego. Taka polityka jest odpowiednia w społeczeństwie zorientowanym na konsumpcję, jednak oryginały pozostają w taki czy inny sposób priorytetem. Dziś Becherovka jest dostępna na rynku w pięciu wariantach: Classic Original, Cordial z ekstraktem z kwiatu lipy, Citrus Lemond, Red aperitif KV14 i niefiltrowana wersja-Unfiltered. Taka różnorodność sprawia, że znajomość napoju jest dłuższa i bardziej interesująca, jednak prawdopodobnie nie powinniśmy zapominać o pierwotnym znaczeniu rzeczy, ponieważ połączenie wielu ziół jest zawsze znaczącym znaczeniem. Likier ziołowy Fernet można również często znaleźć w Czechach, ale jego ojczyzną są Włochy. Ten gorzki jest najsilniejszym ze wszystkich włoskich likierów. Historia napoju jest notorycznie niejasna. Uważa się, że pochodzi z przełomu XVIII i XIX wieku, a twórcą balsamu jest szwedzki lekarz o nazwisku Fernet. Produkcja znanego nam dziś trunku rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Jego dystrybucja była dość szeroka i została przeprowadzona przez kilku producentów. Wraz z historią niestabilny jest również opis likierów Fernet. Jednak pewne wyraźne cechy, na które wyraźnie wpływa skład napoju, są określone: zawsze jest to mocny, ciemny, gorzki likier, który zawiera zioła, korzenie i przyprawy nasycone alkoholem. Dziś możemy kupić wiele odmian likieru ziołowego, uogólnionych pod nazwą Fernet: włoski Fernet Branca, Czeski Fernet Stock (Oryginalny i cytrusowy) itp.