Wina Appassimento
Sklep internetowy oferuje wina Appassimento Puglia. Metoda appassimento: co to jest? Jak można się domyślić, pochodzenia włoskiego. Czasownik appassire tłumaczy się jako"więdnąć, zadziwiać". Istotą tej metody jest to, że winiarz zbiera Dojrzałe lub lekko niedojrzałe winogrona i wysyła je do wyschnięcia. Więdnięcie może nastąpić natychmiast w winnicy lub w jej bezpośrednim sąsiedztwie. W takim przypadku maty rozkłada się bezpośrednio na ziemi, rozprowadza na nich skupiska w jednej warstwie i pozostawia na słońcu. Ta technika jest odpowiednia dla regionów o suchym, wietrznym klimacie i bez szkodników. Drugą opcją są specjalne dobrze wentylowane pomieszczenia do suszenia, w których winogrona są rozprowadzane w pudełkach lub wieszane na specjalnych stojakach. Czas appassimento Puglia różni się w zależności od warunków pogodowych i odmiany winogron. W niektórych regionach może być regulowany przez statut appellacion, w innych winiarz sam decyduje, kiedy jagody są już wystarczająco wymyślone i gotowe do dalszej manipulacji. Podczas suszenia winogrona tracą do 50% swojej pierwotnej masy. Po uschnięciu jagody są oddzielane od grzbietów, a następnie proces przebiega w taki sam sposób, jak w przypadku produkcji klasycznych czerwonych lub białych win. Warto zwrócić uwagę, że wina wytwarzane metodą appassimento Puglia różnią się od win z późnego zbioru (Late Harvest, Spätlese), podczas którego więdnięcie następuje bezpośrednio na winorośli. Ten proces nazywa się po francusku passerillage (passeriage). Główna różnica polega na tym, że dzięki tej technice skład chemiczny jagód ciągle się zmienia: kwasowość spada, a zawartość cukru rośnie, natomiast w procesie appassimento stężenie kwasów i cukrów następuje z powodu parowania wody.
Do czego służy więdnięcie jagód? Appassimento Puglia służy do koncentracji cukru i związków aromatycznych. Podczas suszenia woda z jagód odparowuje, podczas gdy pozostałe parametry w wartościach bezwzględnych pozostają niezmienione, zwiększając się procentowo. Winogrona stają się słodsze i bardziej skoncentrowane i przypominają rodzynki. Sok z takich jagód nie będzie w stanie wycisnąć dużo, ale będzie słodki i pachnący. W Grecji, w ojczyźnie metody wina appassimento nazywane są Liastos ("suszone na słońcu"). Najbardziej znane z nich to być może Vinsanto z wyspy Santorini i muscatas z Samos. Słynna Cypryjska Komandoria, wino templariuszy, jest również wytwarzana metodą więdnięcia. Wino appassimento we Włoszech: najbardziej znanymi przedstawicielami stylu appassimento we Włoszech są rechoto i Amarone della Valpolicella. To lokalne fruttai, suszarnie winogron, zwykle trafiają na zdjęcia ilustrujące tę metodę. Jednak we Włoszech istnieje wiele win wytwarzanych w podobny sposób: słynny Vin Santo w Toskanii, Nebbiolo Sforzato di Valtellina z Lombardii, różne Moscato z Pantellerii i Wysp Liparyjskich, Recioto di Soave, rzadkie Torcolato (z odmiany vespaiola), Ramandolo (z verduzzo) i Refrontolo (z marzemino). Charakterystyka degustacyjna win wytwarzanych metodą appassimento jest bardziej zależna od odmiany winogron. Amarone i rechoto della Valpolicella charakteryzują się nutami suszonych wiśni, suszonych śliwek, słodkich przypraw i ciemnej czekolady. Wina Appassimento Puglia z odmian gałki muszkatołowej wyróżniają się aromatami suszonych moreli, suszonych owoców, kwiatu pomarańczy i dżemu mandarynkowego. Ze względu na wysoką zawartość cukru w winach w stylu Passito mogą być przechowywane przez długi czas. Wielu z powodzeniem przekracza 50 lat. Wytrawne wino appassimento różnią się znacznie pod względem jakości: najlepsze Amarone można bezpiecznie umieścić w piwnicy na 20 lub więcej lat, podczas gdy niedrogie apulijskie appassimento lepiej pić młodo. Słodkie wina wykonane w stylu Passito należy podawać schłodzone: białe w temperaturze 7-9 °C, a czerwone nieco cieplejsze – 12-14 °C. Amarone zwykle podaje się w temperaturze 15-18 °C, w zależności od stylu i zawartości cukru i alkoholu. Słodkie Passito świetnie komponują się z deserami na bazie owoców (białe wina) i jagód (czerwone). Mogą również towarzyszyć niebieskim i pikantnym serom oraz potrawom z gęsią lub kaczą wątróbką. Wytrawne i półwytrawne wino appassimento należy podawać z daniami z dziczyzny, grillowanymi mięsami, wędzonkami, a słodsze wersje z czekoladą i twardymi dojrzałymi serami.