Wina Sangiovese

Sklep internetowy oferuje również wina Sangiovese, najstarsza włoską odmianę winogron. Sangiovese to główna czerwona odmiana winogron we Włoszech. Zajmuje pierwsze miejsce pod względem nasadzeń w kraju i ogólnie jest znany najlepiej wśród włoskich odmian. Nazwa odmiany pochodzi od Sanguis Jovis lub "krew Jowisza", najwyższego boga rzymskiego panteonu. Dziś ta odmiana jest uprawiana w całych Włoszech, a regiony walczą o prawo do nazywania jej własną. Wino Sangiovese trudno nazwać potężnymi, choć wszystko zależy od winiarza. Te Czerwienie zawsze będą suche, z dobrą kwaskowatością. Charakterystyczne smaki to wiśnie, pomidory, pikantne zioła. W dojrzałych winach dodaje się tu nuty skóry, ziemi i tytoniu. To nie wszystko, ale weźmy te smaki jako podstawowe. Styl Win jest zupełnie inny, od lekkich, żywych i "soczystych" młodych czerwonych po bogate, przyprawione dębem wina. Chociaż Toskania, Kalabria i Emilia-Romania walczą o tytuł rodziców odmiany, trudno jest kłócić się z Toskanią. Po pierwsze, mają odmianę "chilejolo" - bezpośredniego przodka wina Sangiovese. Po drugie, każda strefa Toskanii tworzy własny styl win Sangiovese i wszystkie są znane na swój sposób. Pierwsze wzmianki o odmianie w strefie Chianti znajdują się już w 1590 roku w książce florenckiego agronoma Soderiniego: "Sanjogeto, kwaśne do jedzenia, ale soczyste do wina". Współczesne Chianti wcale nie przypomina tego, co było 200 lat temu. XIX wieku istniała "formuła Chianti" — do 50-70% Sangiovese dodano około 30% białych odmian. Nie udekorowali tego wina, a brak kontroli jakości pogorszył sytuację. Teraz Kontrola nasiliła się: Chianti jest wykonane w 100% z odmiany "Sangiovese" lub dodaje się tam kilka innych czerwonych odmian. Niektórzy winiarze wybierają odmianę "sanjoveto": małe jagody dają najbardziej skoncentrowane wino. Styl Chianti może się znacznie różnić w zależności od tego, w której strefie i przez kogo wytwarzane jest wino. Wina z chłodniejszych obszarów z dodatkiem lokalnych odmian będą bardziej subtelne: przezroczyste, z nutami trawiastymi i kwiatowymi. Wino z ciepłych obszarów w połączeniu z francuskimi odmianami "Merlot" i "Cabernet Sauvignon" będzie gęstsze, w stylu Bordeaux: w aromacie śliwki, wanilii, przypraw. Pierwsze wzmianki o produkcji wina we wsi Montalcino znajdują się już w XIV wieku: wtedy uprawiano tu "Sangiovese Grosso" — inną odmianę odmiany. Jagody tej odmiany są nieco mniejsze niż klasyczne wino Sangiovese, co daje ciemniejsze i gęstsze wina. Nowoczesny styl win Brunello narodził się dzięki założycielowi winnicy Biondi-Santi: jako pierwszy podjął decyzję o produkcji w tej strefie win w 100% "Sangiovese Grosso". Rezultatem były bogatsze, jaśniejsze i bardziej długowieczne wina — do lat 60. jego styl powtarzało już 11 winiarzy. Ze względu na swoją popularność Strefa Brunello di Montalcino uzyskała poziom DOCG jako pierwsza w Toskanii, wraz ze słynnymi winami Barolo.

Wina Chianti ze sklepu internetowego są znane na całym świecie. Toskańczycy produkują wytrawne czerwone wino, które wielu ludzi uwielbia; to najpopularniejszy napój we Włoszech. Bez Włoch ludzie nie mogliby sobie wyobrazić kraju bez wina Chianti. Włoskie wina często zawierają te smaczne, aromatyczne przyprawy, które są charakterystyczną cechą regionu. Co to jest Chianti? To wino produkowane w Toskanii, uważane za symbol włoskiej elegancji. Centralny region Włoch, Toskania, jest domem słynnej odmiany wytrawnego czerwonego wina Chianti. To popularne wino jest obecnie kategorią DOCG, znaną ze splecionej butelki z fiaskiem i łyka. Wino toskańskie charakteryzuje się kolorem i smakiem; to samo dotyczy wina z regionu. Sangiovese nadaje winom Chianti ich mieszankę. Wina Chianti charakteryzują się aksamitnym smakiem z bogatą kwasowością i rubinowym odcieniem. Żywa kwasowość połączona z owocowymi i korzennymi nutami fiołka i cynamonu sprawia, że ​​wino jest niezwykle żywe. Trunek jest dobrze wyważony i wytrawny; z wiekiem nabiera granatowego koloru. W połowie XIX wieku włoski baron Ricazoli przyczynił się do zwiększenia popularności tego wina, tworząc dla niego nowy przepis. Od tego czasu jego dzieło nazywane jest formułą Chianti. W 1995 roku profesjonalni winiarze zmienili formułę mieszanki win. Teraz wino może zawierać tylko 100% Sangiovese lub czerwonych winogron. Przed tą zmianą profesjonalni winiarze chcieli dodawać więcej odmian winogron do swojej mieszanki win, aby poprawić jej jakość. Zrobili to, aby wino było bardziej interesujące dla konsumentów. Mieszanka zawierała Malvasia Bianco i Canaiolo w proporcji 70% i 15%. Wino Chianti cieszy się uznaniem włoskiej publiczności od wieków. Po raz pierwszy zaprezentowano je publiczności pod koniec XIV wieku. Początkowo wytwarzano je z winogron uprawianych przez zwykłego człowieka; wino było kwaśne z niską zawartością alkoholu. Wina te były zwykle spożywane wraz z obfitym obiadem.

Czytaj opis

Jest 2 produktów.

Pokazano 1-2 z 2 pozycji