Wina Sangiovese
Sklep internetowy oferuje również wina Sangiovese, najstarsza włoską odmianę winogron. Sangiovese to główna czerwona odmiana winogron we Włoszech. Zajmuje pierwsze miejsce pod względem nasadzeń w kraju i ogólnie jest znany najlepiej wśród włoskich odmian. Nazwa odmiany pochodzi od Sanguis Jovis lub "krew Jowisza", najwyższego boga rzymskiego panteonu. Dziś ta odmiana jest uprawiana w całych Włoszech, a regiony walczą o prawo do nazywania jej własną. Wino Sangiovese trudno nazwać potężnymi, choć wszystko zależy od winiarza. Te Czerwienie zawsze będą suche, z dobrą kwaskowatością. Charakterystyczne smaki to wiśnie, pomidory, pikantne zioła. W dojrzałych winach dodaje się tu nuty skóry, ziemi i tytoniu. To nie wszystko, ale weźmy te smaki jako podstawowe. Styl Win jest zupełnie inny, od lekkich, żywych i "soczystych" młodych czerwonych po bogate, przyprawione dębem wina. Chociaż Toskania, Kalabria i Emilia-Romania walczą o tytuł rodziców odmiany, trudno jest kłócić się z Toskanią. Po pierwsze, mają odmianę "chilejolo" - bezpośredniego przodka wina Sangiovese. Po drugie, każda strefa Toskanii tworzy własny styl win Sangiovese i wszystkie są znane na swój sposób. Pierwsze wzmianki o odmianie w strefie Chianti znajdują się już w 1590 roku w książce florenckiego agronoma Soderiniego: "Sanjogeto, kwaśne do jedzenia, ale soczyste do wina". Współczesne Chianti wcale nie przypomina tego, co było 200 lat temu. XIX wieku istniała "formuła Chianti" — do 50-70% Sangiovese dodano około 30% białych odmian. Nie udekorowali tego wina, a brak kontroli jakości pogorszył sytuację. Teraz Kontrola nasiliła się: Chianti jest wykonane w 100% z odmiany "Sangiovese" lub dodaje się tam kilka innych czerwonych odmian. Niektórzy winiarze wybierają odmianę "sanjoveto": małe jagody dają najbardziej skoncentrowane wino. Styl Chianti może się znacznie różnić w zależności od tego, w której strefie i przez kogo wytwarzane jest wino. Wina z chłodniejszych obszarów z dodatkiem lokalnych odmian będą bardziej subtelne: przezroczyste, z nutami trawiastymi i kwiatowymi. Wino z ciepłych obszarów w połączeniu z francuskimi odmianami "Merlot" i "Cabernet Sauvignon" będzie gęstsze, w stylu Bordeaux: w aromacie śliwki, wanilii, przypraw. Pierwsze wzmianki o produkcji wina we wsi Montalcino znajdują się już w XIV wieku: wtedy uprawiano tu "Sangiovese Grosso" — inną odmianę odmiany. Jagody tej odmiany są nieco mniejsze niż klasyczne wino Sangiovese, co daje ciemniejsze i gęstsze wina. Nowoczesny styl win Brunello narodził się dzięki założycielowi winnicy Biondi-Santi: jako pierwszy podjął decyzję o produkcji w tej strefie win w 100% "Sangiovese Grosso". Rezultatem były bogatsze, jaśniejsze i bardziej długowieczne wina — do lat 60. jego styl powtarzało już 11 winiarzy. Ze względu na swoją popularność Strefa Brunello di Montalcino uzyskała poziom DOCG jako pierwsza w Toskanii, wraz ze słynnymi winami Barolo.
Montalcino to jedna z najcieplejszych stref Toskanii. Jagody dojrzewają tutaj nieco wcześniej i dają gęste, bogate wino o aromatach czarnych owoców, wanilii i przypraw, a także nutach ziemi. Brunello to jedne z najpotężniejszych i najdłużej żyjących win Sangiovese, które można bezpiecznie otworzyć 5-10 lat po butelkowaniu. Etruskowie uprawiali tu winogrona, ale wyraźniejszy styl ukształtował się w XV wieku. Wino było wówczas popularne wśród toskańskich arystokratów: poeta Francesco Redi w wierszu Bachus w Toskanii nazwał go"królem wśród win". Był nie mniej lubiany przez Francuzów: na przykład francuski poeta Voltaire pisał o nim w swojej powieści "Kandyd, czyli optymizm". Wino Sangiovese to prawdziwie Narodowa włoska odmiana, którą można znaleźć w całym kraju. Na przykład w regionie Emilia-Romania występuje wiele nasadzeń, chociaż wina te nie są uważane za najciekawsze. Można również znaleźć odmianę a Abruzja, Lacjum, Umbria, na Sardynii i Korsyce. W tych regionach prawie nie występuje w czystej postaci: zwykle miesza się go z innymi rodzimymi odmianami.
Wina Chianti ze sklepu internetowego są znane na całym świecie. Toskańczycy produkują wytrawne czerwone wino, które wielu ludzi uwielbia; to najpopularniejszy napój we Włoszech. Bez Włoch ludzie nie mogliby sobie wyobrazić kraju bez wina Chianti. Włoskie wina często zawierają te smaczne, aromatyczne przyprawy, które są charakterystyczną cechą regionu. Co to jest Chianti? To wino produkowane w Toskanii, uważane za symbol włoskiej elegancji. Centralny region Włoch, Toskania, jest domem słynnej odmiany wytrawnego czerwonego wina Chianti. To popularne wino jest obecnie kategorią DOCG, znaną ze splecionej butelki z fiaskiem i łyka. Wino toskańskie charakteryzuje się kolorem i smakiem; to samo dotyczy wina z regionu. Sangiovese nadaje winom Chianti ich mieszankę. Wina Chianti charakteryzują się aksamitnym smakiem z bogatą kwasowością i rubinowym odcieniem. Żywa kwasowość połączona z owocowymi i korzennymi nutami fiołka i cynamonu sprawia, że wino jest niezwykle żywe. Chianti jest dobrze wyważone i wytrawne; z wiekiem nabiera granatowego koloru.
Wina Chianti cieszą się uznaniem włoskiej publiczności od wieków. Po raz pierwszy zaprezentowano je publiczności pod koniec XIV wieku. Początkowo wytwarzano je z winogron uprawianych przez zwykłego człowieka; wino było kwaśne z niską zawartością alkoholu. Wina te były zwykle spożywane wraz z obfitym obiadem. W połowie XIX wieku włoski baron Ricazoli przyczynił się do zwiększenia popularności Chianti, tworząc dla niego nowy przepis. Od tego czasu jego dzieło nazywane jest formułą Chianti. W 1995 roku profesjonalni winiarze zmienili formułę mieszanki win. Teraz wino może zawierać tylko 100% Sangiovese lub czerwonych winogron. Przed tą zmianą profesjonalni winiarze chcieli dodawać więcej odmian winogron do swojej mieszanki win, aby poprawić jej jakość. Zrobili to, aby wino było bardziej interesujące dla konsumentów. Mieszanka zawierała Malvasia Bianco i Canaiolo w proporcji 70% i 15%.
Producenci wina Chianti z różnych regionów mają unikalne cechy. Są to wina z podstrefy Rufina, które charakteryzują się doskonałą pojemnością magazynową oraz lekkie wina Montalbano. Wino Chianti jest uprawiane w regionie winiarskim o tej samej nazwie — położonym terytorialnie między Florencją a Sieną. Status DOCG tego regionu jest również znany jako Chianti; ma również nazwę geograficzną na wszystkich swoich etykietach. DOCG dla najbardziej znanych win regionu to Classico, które zostało założone w 1996 roku. Nadało również najbardziej odnoszącym sukcesy podstrefom regionu status odrębnego DOCG. Są to Zone Chianti Classico, która znajduje się w centrum obszaru, oraz Collie Senesi, która znajduje się u podnóża Apeninów. Zarówno Chianti Rufina, jak i Siena Colli Senesi słyną z winogron zbieranych w określonych strefach. Produkowane są tu włoskie wina spełniające najwyższe standardy jakości. Wina te muszą zawierać co najmniej 80% soku winogronowego Sangiovese; można dodać do 20% międzynarodowych odmian czerwonych winogron, o ile przestrzegane są przepisy. Wina Chianti mają na szyjce swoich butelek pianie czarnego koguta. Ta cecha sprawia, że najlepsze wina w pagórkowatym regionie pochodzą z występujących tam żyznych gleb. Dodatkowo region ten szczyci się korzystnymi warunkami naturalnymi, które sprzyjają produkcji wyjątkowych win. Czarne wrony były historycznie wykorzystywane do rozstrzygania XIV-wiecznych sporów między rywalizującymi ze sobą regionami Toskanii. Jedna z legend głosi, że czarny kogut w złotej koronie zakończył spór i wyznaczył granice Sieny i Florencji. Dzięki temu ptak jest obecnie symbolem Stowarzyszenia Chianti Classico, które udziela wsparcia finansowego i znakowania produktów producentom Chianti. Winogrona Sangiovese są podstawą wina Chianti. To bardzo wrażliwe winogrono, którego produkcja zależy od warunków pogodowych. Wino produkowane z winogron uprawianych w regionie jest pełne kwasowości i garbników, które pochodzą z jakości gleby i uprawy winogron. Znalezienie dobrego hodowcy winogron może pomóc winu dojrzeć do końca. Jednak wyjątkowe warunki glebowe rzadko prowadzą do dojrzałych win. Aby skutecznie zaprezentować informacje, ważne są przerwy. Można je włączyć do prezentacji na wiele sposobów.
Wino Chianti, czyli formuła Ricassoli, ma długoterminową formułę, która zmieniała się w czasie. W wyniku tych zmian powstało wiele kategorii Chianti. Kategorie te są oparte na czasie, jaki wino spędza na powietrzu. Czerwone wino z Toskanii Chianti lub Chianti to wina o rubinowych odcieniach przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania. Nie są przeznaczone do długotrwałego przechowywania; wina te wymagają ekspozycji przez 4 do 6 miesięcy. Winogrona do produkcji wina można zbierać z dowolnej podstrefy w Chianti. Różne odmiany dają wina o lekkiej treściwości i wysokiej kwasowości, o wyraźnym owocowym smaku. Winogrona Toskanii Chianti Superiore — znane również jako Chianti Superiore — to bogate wina produkowane zgodnie z surowymi zasadami produkcji. Te przepisy dotyczące wina ograniczają wydajność winnicy i nieznacznie zwiększają procent alkoholu. Wina Chianti Classico dojrzewają przez co najmniej 12 miesięcy; mają bogaty, złożony smak i są gotowe do picia po całorocznym procesie dojrzewania. Czerwone wina Toskanii — Chianti — są wyjątkowe, ponieważ są wytwarzane wyłącznie z winogron Sangiovese. Wina te charakteryzują się nutami przypraw, drewna i dojrzałych owoców. Wino Chianti Riserva to najwyższej jakości rodzaj wina wytwarzany ze zbiorów obszaru o sztucznie niskiej produktywności. Ten rodzaj wina dojrzewa przez co najmniej 24 miesiące w dębowych beczkach przed zakończeniem leżakowania w butelkach. Ma mocną zawartość alkoholu co najmniej 12, a także kolor granatu i aromat jagód.