Wina Rkatsiteli

Sklep internetowy oferuje wino Rkatsiteli popularne białe gruzińskie wino. Na międzynarodowych wystawach i konkursach winiarskich wino to otrzymało jeden złoty medal, jeden srebrny i dwa brązowe. Produkcja wina Rkatsiteli w Gruzji rozpoczęła się w 1943 roku, na bazie wina produkuje się Porto "Cardanahi" i Madera "Hirsa". W Gruzji ten rodzaj wina jest bardzo ceniony i chwalony. Wśród Gruzinów krąży powiedzenie o Rkatsiteli: "kropla nikotyny zabija konia. W tłumaczeniu nazwa oznacza "czerwoną winorośl". Wino Rkatsiteli jest wytwarzane z odmiany winogron o tej samej nazwie z niewielkimi dodatkami winogron Hihvi i McWane. Rośnie na terenie byłego Związku Radzieckiego. W Gruzji winogrona rosną w Kachetii. Winogrona Rkatsiteli należą do ekologicznej i geograficznej grupy roślin wybrzeża Morza Czarnego. Winogrona są uważane za późną odmianę, a ich okres dojrzewania wynosi 155 dni. Winogrona są zbierane w szczytowej dojrzałości. Rkatsiteli dobrze gromadzi cukier podczas wzrostu, a winogrona są zbierane ze wskaźnikiem zawartości cukru 20-22%. W szczególnie sprzyjających latach zawartość cukru w winogronach może wynosić nawet 25%. Następnie jest przetwarzany bez oddzielania grzbietów. Przetworzona mieszanka winogron jest podzielona na moszcz i miazgę. Brzeczka jest fazą ciekłą mieszaniny (wyciśnięty sok), a miazga to ciasto pozostałe po przetworzeniu surowców.

Wino Rkatsiteli cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród miłośników wina, jak i profesjonalnych degustatorów. Jego bujny smak i aromatyczny bukiet jest w stanie zaspokoić pragnienia każdego.  Ponadto, w określonych proporcjach, brzeczkę i miazgę umieszcza się w specjalnych glinianych dzbankach do wina zwanych Kvevri. Zwykle mają imponujące rozmiary i okrągły, lekko wydłużony kształt z wąską szyjką. Jest to dość stary sposób wytwarzania wina, ale jest używany w Gruzji do dziś jako najbardziej wysokiej jakości i naturalny. Miazga w dzbanku jest okresowo mieszana, aby proces fermentacji przebiegał bardziej aktywnie. Po zakończeniu procesu fermentacji produktu winiarskiego gliniane dzbanki są hermetycznie zamknięte. Tradycyjnie używano do tego wosku. Po 20-30 dniach produkt winiarski wlewa się z glinianych dzbanków do dębowych beczek w celu starzenia. Ekspozycja wynosi zwykle 2 lata. Wino wlewa się z beczki do nowej beczki co trzy miesiące, aby aromat i smak wina zostały całkowicie wzbogacone nutami dębu. Aby wino nie straciło stabilności biologicznej, technolodzy stosują metodę pasteryzacji butelkowej podczas pakowania. Pasteryzację przeprowadza się przez 20 minut w temperaturze 65 stopni. Rkatsiteli to wytrawne białe wino stołowe. Ma bardzo intensywny i oryginalny zapach. Podczas degustacji wyraźnie wyczuwalny jest trawiasty zapach wraz z aromatami białych kwiatów i mimozy. Obecne są nuty cytrusowe. Kolor wina może mienić się od słomkowego do jasnozłotego. Smak wina Rkatsiteli jest nieco egzotyczny w porównaniu do innych białych win wytrawnych. Smak jest świeży, pikantny, szlachetny i odpowiednio Zbalansowany, zgaduje się aromat zielonego pieprzu. Na finiszu ujawniają się przyjemne nuty zielonego jabłka i żółtej śliwki wiśniowej. Sam posmak trwa dość długo i wzbogaca kubki smakowe składnikami mineralnymi. Kombinacje gastronomiczne. Wino Rkatsiteli doskonale nadaje się do aperitifu lub do gaszenia pragnienia w upalny dzień. Najczęściej podawany jest z daniami mięsnymi i rybnymi (wyjątkiem jest Śledź i inne rodzaje ryb w marynacie). Wytrawne białe wino świetnie komponuje się również z warzywami i serami. Zasady degustacji. Zaleca się degustację wina Rkatsiteli w temperaturze 10-12 stopni. Należy go pić ze specjalnych szklanek wykonanych z cienkiego przezroczystego szkła. Idealnie, szkło powinno być kryształowe. Kieliszek powinien mieć kształt ciętego jajka lub kształt tulipana. Noga szklanki powinna być cienka średniej długości. W takim kieliszku skoncentruje się cały aromat wina.

Czytaj opis

Jest 5 produktów.

Pokazano 1-5 z 5 pozycji