Wina Rkatsiteli

Sklep internetowy oferuje wino Rkatsiteli popularne białe gruzińskie wino. Na międzynarodowych wystawach i konkursach winiarskich wino to otrzymało jeden złoty medal, jeden srebrny i dwa brązowe. Produkcja wina Rkatsiteli w Gruzji rozpoczęła się w 1943 roku, na bazie wina produkuje się Porto "Cardanahi" i Madera "Hirsa". W Gruzji ten rodzaj wina jest bardzo ceniony i chwalony. Wśród Gruzinów krąży powiedzenie o Rkatsiteli: "kropla nikotyny zabija konia. W tłumaczeniu nazwa oznacza "czerwoną winorośl". Wino Rkatsiteli jest wytwarzane z odmiany winogron o tej samej nazwie z niewielkimi dodatkami winogron Hihvi i McWane. Rośnie na terenie byłego Związku Radzieckiego. W Gruzji winogrona rosną w Kachetii. Winogrona Rkatsiteli należą do ekologicznej i geograficznej grupy roślin wybrzeża Morza Czarnego. Winogrona są uważane za późną odmianę, a ich okres dojrzewania wynosi 155 dni. Winogrona są zbierane w szczytowej dojrzałości. Rkatsiteli dobrze gromadzi cukier podczas wzrostu, a winogrona są zbierane ze wskaźnikiem zawartości cukru 20-22%. W szczególnie sprzyjających latach zawartość cukru w winogronach może wynosić nawet 25%. Następnie jest przetwarzany bez oddzielania grzbietów. Przetworzona mieszanka winogron jest podzielona na moszcz i miazgę. Brzeczka jest fazą ciekłą mieszaniny (wyciśnięty sok), a miazga to ciasto pozostałe po przetworzeniu surowców.

Wino Rkatsiteli cieszy się ogromną popularnością zarówno wśród miłośników wina, jak i profesjonalnych degustatorów. Jego bujny smak i aromatyczny bukiet jest w stanie zaspokoić pragnienia każdego.  Ponadto, w określonych proporcjach, brzeczkę i miazgę umieszcza się w specjalnych glinianych dzbankach do wina zwanych Kvevri. Zwykle mają imponujące rozmiary i okrągły, lekko wydłużony kształt z wąską szyjką. Jest to dość stary sposób wytwarzania wina, ale jest używany w Gruzji do dziś jako najbardziej wysokiej jakości i naturalny. Miazga w dzbanku jest okresowo mieszana, aby proces fermentacji przebiegał bardziej aktywnie. Po zakończeniu procesu fermentacji produktu winiarskiego gliniane dzbanki są hermetycznie zamknięte. Tradycyjnie używano do tego wosku. Po 20-30 dniach produkt winiarski wlewa się z glinianych dzbanków do dębowych beczek w celu starzenia. Ekspozycja wynosi zwykle 2 lata. Wino wlewa się z beczki do nowej beczki co trzy miesiące, aby aromat i smak wina zostały całkowicie wzbogacone nutami dębu. Aby wino nie straciło stabilności biologicznej, technolodzy stosują metodę pasteryzacji butelkowej podczas pakowania. Pasteryzację przeprowadza się przez 20 minut w temperaturze 65 stopni. Rkatsiteli to wytrawne białe wino stołowe. Ma bardzo intensywny i oryginalny zapach. Podczas degustacji wyraźnie wyczuwalny jest trawiasty zapach wraz z aromatami białych kwiatów i mimozy. Obecne są nuty cytrusowe. Kolor wina może mienić się od słomkowego do jasnozłotego. Smak wina Rkatsiteli jest nieco egzotyczny w porównaniu do innych białych win wytrawnych. Smak jest świeży, pikantny, szlachetny i odpowiednio Zbalansowany, zgaduje się aromat zielonego pieprzu. Na finiszu ujawniają się przyjemne nuty zielonego jabłka i żółtej śliwki wiśniowej. Sam posmak trwa dość długo i wzbogaca kubki smakowe składnikami mineralnymi. Kombinacje gastronomiczne. Wino Rkatsiteli doskonale nadaje się do aperitifu lub do gaszenia pragnienia w upalny dzień. Najczęściej podawany jest z daniami mięsnymi i rybnymi (wyjątkiem jest Śledź i inne rodzaje ryb w marynacie). Wytrawne białe wino świetnie komponuje się również z warzywami i serami. Zasady degustacji. Zaleca się degustację wina Rkatsiteli w temperaturze 10-12 stopni. Należy go pić ze specjalnych szklanek wykonanych z cienkiego przezroczystego szkła. Idealnie, szkło powinno być kryształowe. Kieliszek powinien mieć kształt ciętego jajka lub kształt tulipana. Noga szklanki powinna być cienka średniej długości. W takim kieliszku skoncentruje się cały aromat wina.

Czytaj opis
404 image

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już swoje konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło