Wina Malvasia
W ofercie sklepu najlepsze wina Prezentujemy najlepszych producentów wino Malvasia bianca del salento. Jedna szczególna odmiana tego szczepu zasługuje na pochwałę. Ta wysokiej rangi odmiana wyróżnia się na tle innych w swojej klasie. Wina Malvasia del Salento występują w wielu stylach i kolorach. Należą do nich odmiany musujące i niegazowane, a także wina słodsze i bardziej wytrawne. Odmiana ta jest uznawana za dodatek najlepszych próbek wzmocnionych win Madery. Niektóre kraje, które produkują wino Malvasia bianca del Salento to Brazylia, Rosja, USA, Portugalia, Chorwacja i Włochy. Starożytni Grecy stworzyli port Monemvasia, aby transportować wino tego wspaniałego szczepuprzez Morze Śródziemne. Wino to jest również znane jako malvasia bianca porto di Monemvasia, ponieważ było bardzo popularne w średniowieczu i było jednym z najczęściej eksportowanych greckich win. Według badań, wino Malvasia bianca del salento na Krecie było uprawiane po raz pierwszy w starożytności. Odmiany winogron uwielbiają suchy klimat i suche gleby. Jeśli ich środowisko jest wilgotne, mogą zostać dotknięte szarą zgnilizną. Powoduje to wyższą wydajność i czasami wymaga sztucznej kontroli. Producenci wina usuwają nadmiar owoców z każdego krzewu, aby zapewnić wysokiej jakości alkohol i owoce. Niektóre odmiany winogron Malvasia bianca dają gładkie, słodkie wino o luksusowym bukiecie z nutami moreli i brzoskwini.
Malvasia bianca del salento jest związana z terytoriami wyspiarskimi, takimi jak Madera; pożycza ciemniejsze wina, takie jak Malmsey, które zawierają nuty orzechów. W regionie Douro uprawia się co najmniej 12 portugalskich odmian winorośli, z których wiele to Malvasia candida. Emilia Romagna jest dobrze znana z produkcji doskonałych win musujących z winogron uprawianych w regionie. Na przykład odmiana winorośli szczepu jest popularna we Włoszech i produkuje wino porto, które jest wyjątkowo białe. Inna popularna włoska winorośl produkuje doskonałe białe wina porto. Deserowe wersje alkoholu są wytwarzane z pączków winogron wina malvasia di grottaferrata. W regionie Piemontu uprawia się wyjątkową odmianę czerwonych winogron Malvasia nera; winogrona te produkują niesamowite drinki o odcieniach śliwki i czekolady. Zespoły z regionu Lazio używają winogron wina malvasia di lazio. Zanim konsumenci wina padli ofiarą filoksery, winorośl z Sycylii znana jako delle lipari dostarczała aromatycznych win deserowych. Obecnie ta odmiana winorośli jest niezwykle trudna do znalezienia i nie jest już przetwarzana na wina deserowe. Jednak Chorwacja i Słowenia uprawiają malvazija istranska w swoich częściach półwyspu Istria. Słoweńscy winiarze dodają do wina Malvasia Blanco do winogron Viura, aby uzyskać bogate wina w stylu Rioja. Można jednak użyć innych podgatunków z rodziny tego szczepu. Na przykład winogrona di Candia są używane w Chorwacji do produkcji aromatycznych napojów o delikatnym bukiecie kwiatowym.