Wina Rioja

Czerwone wytrawne wina Rioja dostępne w sklepie online w niskiej cenie z dostawą do domu. Te hiszpańskie wino jest znane na całym świecie, aby uzyskać musujący czerwony i owocowy smak, wina Rioja mają charakterystyczne cechy. Te hiszpańskie wina występują w wielu stylach i należą do najtańszych opcji w regionie, położonym na północy Hiszpanii, jest on klasyfikowany jako klasyczny region winiarski ze względu na swoje położenie geograficzne. Wino Rioja powstają z winogron uprawianych w strefach Navarra i La Rioja, a także w Kraju Basków i prowincji Alava. Ranking DOC (Denominacion de Ogidep Calificada) przyznano winom Rioja. Rzeka Ebra otacza ten obszar ze wszystkich stron, a Góry Kantabryjskie zapewniają bufor na północy. Winnice znajdują się na płaskiej równinie na wysokości 500 metrów nad poziomem morza. W tym regionie nie ma prądu atlantyckiego; zamiast tego panuje niezmiennie chłodny i umiarkowany klimat. Region dzieli się na trzy strefy w zależności od położenia i warunków. Historia win Rioja jest udokumentowana w aktach. Wino klasztorne było pierwszym napojem alkoholowym w tym rejonie, pochodzącym z XII wieku. Jeden rękopis odnotował nawet eksport i udaną produkcję tego napoju. Aby zaznaczyć jakość, lokalni producenci wina dodawali do swoich produktów unikalną symbolikę. Zatrzymanie wózków w pobliżu destylarni minimalizowało wibracje, które mogłyby powodować problemy dla naczyń z cudownym eliksirem. W tym samym czasie władze w górnym okręgu Rioja zabroniły nawet wozom przejeżdżania w pobliżu destylarni. Winiarze z regionu byli odpowiedzialni za rozwój przemysłu winiarskiego w regionie dzięki swojej XVIII-wiecznej pozycji jako całej królewskiej społeczności gospodarczej. W 1953 roku hiszpański rząd wydzielił obszary, na których produkowano wino i ogłosił region o nazwie Rioja.

Wina są wytwarzane głównie z winogron Tinta Roriz. W tej części Hiszpanii produkowane są wina czerwone, białe i różowe. Około 85% tych win jest produkowanych na tym pierwszym. Wino czerwone Rioja składa się z mieszanki winogron Carignan, Graciano, Tempranillo i Grenache. Zajmuje około 15% miejsca na wino do Grenache i 85% do Tempranillo. Typowa receptura wina ma od 4 do 8 lat, kiedy trafia na rynek. Klienci mogą leżakować wino przez 20 lat na teoretyczny napój. Wino wytwarzane jest z winogron Macabeo, Grenache Blanc i Malvasia. Wino dojrzewa od dwóch do pięciu lat w drewnianych beczkach przed dodaniem karmelizowanych nut, orzechów i owocowych smaków. Winogrona Grenache przyczyniają się do produkcji wina różowego. Miłośnicy wina opisują jego smak nutami orzechów, owoców i słodzonej kawy. Czerwone wytrawne wina Rioja są klasyfikowane według wieku w następujących czterech kategoriach. Po pomyślnej uprawie swoich zbiorów przez 3 lata w dębowych beczkach, winiarze przechodzą do produkcji Gran Reserva. Jeśli uprawa się nie powiedzie, winiarze leżakują Gran Reserva w szkle przez kolejne 24 miesiące. Młode wino dojrzewające krócej niż rok nazywa się joven. Roczna wartość dębowych beczek dopełnia proces dojrzewania dla Reserve. Ta whisky ma trzyletnią krzywą starzenia. Wino Krianza leżakuje w butelce przez 2 lata, ale w beczkach przez co najmniej 1 rok. Gatunek ten jest bardzo popularny ze względu na niski koszt i dostępność. Hiszpańskie wina wytrawne Rioja to niedrogie podróbki Bordeaux. Wino Rioja mają cenę, którą trudno pokonać w porównaniu z innymi winami. Mają bogatą i kwaśną strukturę, która według ekspertów idealnie pasuje do procesu starzenia. To czyni je najlepszą opcją dla każdego, kto szuka najwyższej wartości za swoje ciężko zarobione pieniądze.

Jakie są główne cechy win z regionu Rioja?

Wina z Rioja charakteryzują się bogatym aromatem owoców, delikatnymi taninami i zbalansowaną kwasowością. Są one często starzone w dębowych beczkach, co nadaje im wyjątkowy smak i aromat.

Jakie są główne odmiany winogron używane w produkcji win Rioja?

W regionie Rioja dominują trzy główne odmiany winogron: Tempranillo, Garnacha (Grenache) i Mazuelo (Carignan). Każda z tych odmian wnosi unikalne cechy do finalnego wina.

Czym różnią się wina Rioja Crianza, Reserva i Gran Reserva?

Wina Rioja Crianza są starzone co najmniej dwie lata, z czego przynajmniej jeden rok w dębowej beczce. Reserva musi być starzone co najmniej trzy lata, a Gran Reserva co najmniej pięć lat, z czego dwa lata w beczce.

Jakie potrawy najlepiej komponują się z winami z Rioja?

Wina z Rioja doskonale współgrają z potrawami kuchni hiszpańskiej, takimi jak paella, tapas, czy tradycyjne dania mięsne. Są także świetnym towarzyszem dla serów o średniej intensywności.

Czytaj opis

Jest 20 produktów.

Pokazano 1-20 z 20 pozycji