Wina Negroamaro
Wina Negroamaro Primitivo Salento to czerwona włoska odmiana winogron, której nazwa pochodzi od czarnego koloru. Jest to jedno z dwóch czarnych winogron z południowych Włoch, drugie to Negroamaro. Oba te winogrona są bardzo stare i uprawiano je tam od VI wieku pne. Ludzie nadal sadzą oba winogrona na swoim obszarze. Skórki z czarnych winogron dały nazwę Sangue Nero. Zajmuje piąte miejsce na liście uprawianych odmian winorośli z 16 800 hektarami ziemi. I ósmy wśród wszystkich uprawianych winogron, jego skórka jest prawie całkowicie czarna. Rdzeniem imienia Amaro w języku włoskim jest maru, to samo greckie słowo, które nadaje mu gorzkie konotacje. Kilka alternatywnych pisowni to lacrimo, mangiaverme, morese i negra della lorena. Imię Amaro oznacza również nasiona czarnej kapusty; uva cane to włoskie słowo oznaczające pestki winogron. Podczas spożywania wina można wyczuć jego pełnię i smaki. Dzieje się tak dlatego, że aromaty danego wina łączą się ze sobą, tworząc odrębną całość. Dlatego też koneserzy uważają, że picie z ust to najlepszy sposób na poznanie smaku wina. Jednak nie dotyczy to wszystkich win — niektóre można skosztować, gdy są spożywane bez dodatków. Każdy może łatwo zidentyfikować nuty zawarte w różnych winach. Wystarczy słuchać różnych odmian, ćwiczyć i uczyć się. Wina Negroamaro Primitivo Salento są doskonałym narzędziem do nauczania, ponieważ są bardzo wyraziste. Wino o dumnej nazwie Negroamaro Primitivo Salento pochodzi z odmiany, której nazwa pochodzi od dwóch specyfikacji. Pierwszy, „negro”, oznacza po hiszpańsku „czarny” i odnosi się do koloru wina; drugi termin to „amaro”, co po hiszpańsku oznacza „gorzki”. Już po tej nazwie można się domyślić, jakie cechy posiada to wino, patrząc na nie. Najbardziej pożądane wina produkują największe winnice na świecie. Konkretnie, najbardziej lubiane wina definiuje się jako te, które dostarczają mocnych, cierpkich smaków na języku iw ustach. To uczucie jest równoważone przez lekko obolały język po każdym łyku — to pozytywny znak, że degustujesz wyjątkowe wino.
Afrykańskie korzenie szczepu wina Negroamaro Primitivo Salento sięgają VI wieku pne. Ta włoska winorośl najlepiej rozwija się na terenach nasłonecznionych, które zachowują odpowiednie warunki termiczne. Dodatkowo kwitnie w regionach o ciepłych temperaturach. Małe, ciemnofioletowe skupiska mają podobny zakurzony wygląd do ich skóry. Mają błyszczącą, lekko śliską skórkę, która przypomina kurz. Te klastry rosną w ciasnych pęczkach i są obfite na jednej gałęzi. Te niewielkie winogrona mają bogatą głębię smaku i mogą produkować bardzo aromatyczne wina. Wino Negroamaro Primitivo Salento jest używane do produkcji wysokiej jakości win różowych. Sok z czarnej porzeczki wygląda jak ciemnoczerwone wino z Negroamaro w przezroczystym kubku. Konsystencja wina jest odpowiednio zbalansowana, ale pierwszy łyk może wywołać pewną konsternację u nowych pijących. Kolejne łyki prowadzą do zupełnie nowego świata doznań i niepowtarzalnych smaków, które przekraczają wszelkie wyobrażenia. Intensywny zapach i wyższa zawartość alkoholu w tym winie sprawiają, że po prostu powąchanie kieliszka z bliskiej odległości jest odurzające. Jego mocne korzenne nuty dodatkowo wzmacniają efekt. Wino to najlepiej smakuje z bardziej ekskluzywnymi daniami mięsnymi, a dla dodatkowego efektu może być podawane do bardziej formalnych obiadów rodzinnych. To doskonały wybór na eleganckie, rodzinne spotkanie.