Wina do Ryby
Jakie wino do ryby na wigilię wybrać? Ryby coraz częściej goszczą na naszych stołach, a towarzyszy im również wino. Kluczowe jest jednak dobranie odpowiedniego trunku, które podkreśli smak potrawy, nie dominując jej. Utarło się, aby do dań bazujących na rybach podawać wino białe. Jest to oczywiście zgodne z regułą, że do lekkich dań rybnych i z białego mięsa podaje się taki alkohol, ale istnieją pewne wyjątki. Najlepiej kierować się zasadą, że wybór wina do ryby powinien zależeć od jej tłustości. Dla przykładu, tuńczyk będzie świetnie komponować się z winem czerwonym. Jeśli chodzi natomiast o smak, wino do ryby na wigilię zawsze powinno być wytrawne lub półwytrawne. Pozostałe wina niestety mogą spowodować, że całe danie stanie się niesmaczne i ciężkie. Należy o tym pamiętać szczególnie wtedy, gdy podajemy wino do ryby duszonej lub gotowanej na parze. Wtedy najlepiej sprawdzi się delikatny, półwytrawny trunek, który uwydatni walory dania. Co natomiast z bąbelkami? Wszelkie wina musujące, sprawdzą się doskonale jako wino do ryby wędzonej. Polecamy skorzystać z wiedzy naszych sommelierów i wybrać wina przedstawione przez nasz sklep.
Pikantne, cierpkie wina, takie jak Grüner Veltliner, Gewürztraminer, Riesling, i Grenache, dobrze pasują do pikantnych ryb. Sosy curry: tajskie i indyjskie curry. Sosy curry są nieco słodkie, a użyte w nich przyprawy są odpowiednie dla Win takich jak Riesling, Muscat, Gewürztraminer i Prosecco. Rybne tacos świetnie komponują się z Grüner Veltliner, Muscade i szampanem. Sosy z ziołami: bazylią, pietruszką, miętą, kolendrą, koperkiem oraz sosy z kaparami i ogórkami. Wina trawiaste w połączeniu z rybą w sosie z zieleniny otwierają się z wykwintnymi nutami kwiatowymi. Spróbuj Sauvignon Blanc, Chablis, Grenache Blanc, Torrontes i Trebbiano. Wędzony łosoś lub wędzony pstrąg. Wędzona ryba jest lekko wytrawna i potrzebuje lekkich, gaszących pragnienie win. Będzie dobrze komponować się z różowymi winami Garnacha, szampanami Vintage, różowymi musującymi, wytrawnym Rieslingiem, wytrawnym Tokai Furmint (Węgry) i białym Pinot Noir. Do dań z surowej ryby nadają się wina musujące i bardzo wytrawne, takie jak Muscade, Asirtico (Grecja), Vinho Verde, Albariño, wytrawne Tokai Furminte i Uni Blanc (lub Trebbiano).
Jakie wino do ryby na wigilię? Wiele osób wie, że jesteśmy dość sceptyczni co do konwencji książkowych i ramowej realizacji szablonów (no i CO, że Pinot Noir nie pasuje do idei lobby burgundzkiego o tym, czym powinien być Pinot Noir - najważniejsze, aby go polubić). "Wino jest proste, wino jest produktem na każdy dzień" - mówimy. Możesz pić szampana z solonym popcornem i popijać rieslingiem — eksperymentuj, jak chcesz, ponieważ wszystko jest pyszne i strasznie interesujące. Wszystkie ryby można warunkowo podzielić na 4 typy (w sensie kulinarnym i gastronomicznym), które różnią się od siebie gęstością i strukturą mięsa. Zarówno Tilapia rozpływająca się w ustach, jak i mięsisty miecznik-każdy gatunek ma swoje własne wino. Oprócz samej ryby bardzo ważne przy wyborze wina jest sposób przygotowania i sos, pod którym podawane jest danie. Ogólna zasada: wina do ryby powinny być podawane białe i wytrawne lub półwytrawne. Prezentujemy wina, które łączą się z delikatnymi odmianami ryb znajdziesz je naszej ofercie z szybką dostawą do domu.