Wina Porto

Sklep internetowy oferuje wino Porto, w swojej ofercie posiadamy Porto czerwone i białe, to wino o wysokiej mocy produkowane w Portugalii przy użyciu specjalnej technologii. Łączy w sobie kilka odmian winogron, dzięki czemu uzyskuje unikalne właściwości smakowe i aromatyczne. Nazwa pochodzi od słowa "Porto". To miasto w Portugalii, gdzie w 11 wieku. zaczęli robić mocny alkohol. Kiedyś było to mocne wino nie najlepszej jakości, które było dostarczane do Wielkiej Brytanii. Napój nie tolerował dobrze transportu i zaczęto do niego dodawać brandy. A potem stał się jednym z kluczowych etapów technologii produkcji porto wina. Technika została opracowana w 1820 r. tradycyjna receptura zmieniła się oczywiście na przestrzeni kilku stuleci. Ale ogólnie Są to te same klasyczne etapy produkcji alkoholu. Napój ma wiele odmian, z których każda ma unikalne właściwości smakowe. Smakosze łapią nuty jagodowe i karmelowe, cynamon i migdały w wzmocnionym winie. Niesamowite połączenie aromatu i smaku. Podczas długotrwałego przechowywania napój staje się bardziej lepki i cierpki, a na dnie butelki może tworzyć się osad. Zgodnie z zasadami ustanowionymi na poziomie międzynarodowym, tylko napoje produkowane w Portugalii w dolinie rzeki Douro mogą nosić dumny tytuł Porto. Jednak wzmocnione wina tej klasy są produkowane w innych krajach. Ale zwyczajowo podaje się im nieco zmienione lub zupełnie inne nazwy.

Wino porto cena nie jest niska, ale płacimy tutaj za jakość. W Portugalii rośnie wiele rodzajów winogron. I tylko połowa wszystkich odmian trafia do produkcji wzmocnionego wina. Jagody zbiera się ręcznie, ponieważ teren jest bardzo "trudny" i nie można tu wjechać ciężkim sprzętem. Do produkcji wina używa się czerwonych winogron. Istnieją jednak napoje, które są produkowane wyłącznie z białych odmian. Ale białe wino porto nie ma wielu fanów. Produkcja wina porto rozpoczyna się od zgniatania winogron. Konieczne jest, aby pozwolił sokowi, który następnie fermentuje. Wcześniej jagody były miażdżone stopami w dużych kadziach. Ta metoda jest dobra, ponieważ pozwoliła zachować małe pestki winogron w całości — nadają napojowi specjalną cierpką nutę. Obecnie do produkcji soku stosuje się wyłącznie zaawansowane technologie. Istnieją jednak marki, które oferują ekskluzywne napoje, po otrzymaniu których winogrona zostały zmiażdżone nogami. "Wgniecione" kiście winogron są następnie przenoszone do dużych pojemników. Tutaj wędrują przez około 2-3 dni. Gdy ilość cukru w brzeczce osiągnie określony poziom, wprowadza się do niej alkohol winogronowy. Wino czerwone i białe Porto dojrzewa w dębowych beczkach. W procesie dojrzewania napój jest kilkakrotnie przelewany z jednego pojemnika do drugiego, aby nie zawierał osadu. Mistrzowie z pewnością śledzą wszystkie cechy przyszłego wina w beczkach, aby określić go dla określonej klasy. Okres ekspozycji wynosi 2-3 lata. W następnym kroku wino jest mieszane. Mistrzowie wina łączą co najmniej 15 odmian wina porto, różniących się jakością i czasem starzenia. W ten sposób napój zyskuje wyjątkowy bukiet. Następnie jest wysyłany do butelkowania. Jedna część wina nadal "dojrzewa" w butelkach, a druga trafia do sprzedaży.

Na walory smakowe i aromatyczne wzmocnionego wina wpływa przede wszystkim technika starzenia. Na tej podstawie zbudowana jest główna klasyfikacja wina porto: Dojrzewające w beczkach. Proces ich dojrzewania kończy się butelkowaniem. Następnie napoje natychmiast trafiają do sprzedaży. Charakteryzują się większą lepkością i bogatym bukietem smakowym. Obejmuje to następujące rodzaje wina: wino porto Tawny. Leżakowanie w beczkach — 2-4 lata. Napoje te są najbardziej popularne wśród konsumentów, biorąc pod uwagę idealny stosunek jakości do ceny. Trunek ma bursztynowo-brązowy odcień. W smaku wyczuwalne są nuty orzechowe. Leżakowanie w beczkach-6-9 lat. Smak jest bardziej cierpki i bogaty niż wino Tawny. Wino porto Aged Tawny. Dojrzewanie w beczkach — 10-40 lat. Ale jest jedna ważna cecha: wiek wina jest bardzo subiektywnym znaczeniem. Nie jest to nawet okres starzenia się "starego" alkoholu w kompozycji, ale wyobrażenie mistrza winiarza o jakości tego lub innego napoju. Uważa się, że długotrwałe przebywanie Porto Aged Tawny w butelce negatywnie wpływa na jego smak. Dlatego lepiej pić napój natychmiast po zakupie. Dojrzewanie w butelkach. Napoje dojrzewające w butelkach nie mają dostępu do tlenu. To znacznie spowalnia proces dojrzewania alkoholu. Ma bardziej wyrafinowany smak i aromat. Takie napoje są droższe, a niektóre marki można przypisać odmianom Vintage. W tej kategorii są następujące rodzaje wina: porto wino Ruby to czerwone wino. Napoje mają bogaty rubinowy odcień. Zanim trafią na półki sklepowe, dojrzewają w butelkach przez 3 lata. Lekko ostre nuty owocowe są wyraźnie wyczuwalne na podniebieniu.

Co to jest wino porto?

Wino porto to portugalskie wino wzmacniane, produkowane głównie w regionie Douro. Charakteryzuje się słodkim smakiem i wysoką zawartością alkoholu.

Czym różni się porto od innych rodzajów wina?

Wino porto różni się od innych win m.in. tym, że jest wzmacniane spirytusem, zazwyczaj brandy, co zatrzymuje proces fermentacji i nadaje mu charakterystyczny słodki smak.

Jakie są główne style wina porto?

Wino porto występuje w różnych stylach, w tym tawny, ruby, vintage, late bottled vintage (LBV) i colheita, z każdym charakteryzującym się unikalnym smakiem i charakterem.

Skąd pochodzi nazwa regionu Porto?

Nazwa "Porto" pochodzi od miasta Porto w północnej Portugalii, które było historycznym centrum handlu winem porto. Wino było tam spławiane rzeką Douro do oceanu.

Czytaj opis

Jest 9 produktów.

Pokazano 1-9 z 9 pozycji