Wina Porto
Sklep internetowy oferuje wino Porto, w swojej ofercie posiadamy Porto czerwone i białe. Porto: co to za napój? Porto to wino o wysokiej mocy produkowane w Portugalii przy użyciu specjalnej technologii. Łączy w sobie kilka odmian winogron, dzięki czemu uzyskuje unikalne właściwości smakowe i aromatyczne. Nazwa pochodzi od słowa "Porto". To miasto w Portugalii, gdzie w 11 wieku. zaczęli robić mocny alkohol. Kiedyś było to mocne wino nie najlepszej jakości, które było dostarczane do Wielkiej Brytanii. Napój nie tolerował dobrze transportu i zaczęto do niego dodawać brandy. A potem stał się jednym z kluczowych etapów technologii produkcji porto wina. Technika została opracowana w 1820 r. tradycyjna receptura zmieniła się oczywiście na przestrzeni kilku stuleci. Ale ogólnie Są to te same klasyczne etapy produkcji alkoholu. Twierdza Porto — 17-23% obj. Napój ma wiele odmian, z których każda ma unikalne właściwości smakowe. Smakosze łapią nuty jagodowe i karmelowe, cynamon i migdały w wzmocnionym winie. Niesamowite połączenie aromatu i smaku. Podczas długotrwałego przechowywania napój staje się bardziej lepki i cierpki, a na dnie butelki może tworzyć się osad. Zgodnie z zasadami ustanowionymi na poziomie międzynarodowym, tylko napoje produkowane w Portugalii w dolinie rzeki Douro mogą nosić dumny tytuł "Porto". Jednak wzmocnione wina tej klasy są produkowane w innych krajach. Ale zwyczajowo podaje się im nieco zmienione lub zupełnie inne nazwy.
Jak powstaje Porto? Wino porto cena nie jest niska, ale płacimy tutaj za jakość. W Portugalii rośnie wiele rodzajów winogron. I tylko połowa wszystkich odmian trafia do produkcji wzmocnionego wina. Jagody zbiera się ręcznie, ponieważ teren jest bardzo "trudny" i nie można tu wjechać ciężkim sprzętem. Do produkcji porto wina używa się czerwonych winogron. Istnieją jednak napoje, które są produkowane wyłącznie z białych odmian. Ale białe wino porto nie ma wielu fanów. Produkcja wina porto rozpoczyna się od zgniatania winogron. Konieczne jest, aby pozwolił sokowi, który następnie fermentuje. Wcześniej jagody były miażdżone stopami w dużych kadziach. Ta metoda jest dobra, ponieważ pozwoliła zachować małe pestki winogron w całości — nadają napojowi specjalną cierpką nutę. Obecnie do produkcji soku stosuje się wyłącznie zaawansowane technologie. Istnieją jednak marki, które oferują ekskluzywne napoje, po otrzymaniu których winogrona zostały zmiażdżone nogami. "Wgniecione" kiście winogron są następnie przenoszone do dużych pojemników. Tutaj wędrują przez około 2-3 dni. Gdy ilość cukru w brzeczce osiągnie określony poziom, wprowadza się do niej alkohol winogronowy. Wino czerwone i białe Porto dojrzewa w dębowych beczkach. W procesie dojrzewania napój jest kilkakrotnie przelewany z jednego pojemnika do drugiego, aby nie zawierał osadu. Mistrzowie z pewnością śledzą wszystkie cechy przyszłego porto wina w beczkach, aby określić go dla określonej klasy. Okres ekspozycji wynosi 2-3 lata. W następnym kroku wino jest mieszane. Mistrzowie wina łączą co najmniej 15 odmian wina porto, różniących się jakością i czasem starzenia. W ten sposób napój zyskuje wyjątkowy bukiet. Następnie jest wysyłany do butelkowania. Jedna część wina nadal "dojrzewa" w butelkach, a druga trafia do sprzedaży.
Rodzaje porto wino cena. Na walory smakowe i aromatyczne wzmocnionego wina wpływa przede wszystkim technika starzenia. Na tej podstawie zbudowana jest główna klasyfikacja wina porto: Dojrzewające w beczkach. Ta grupa obejmuje wszystkie nieintage Porto. Proces ich dojrzewania kończy się butelkowaniem. Następnie napoje natychmiast trafiają do sprzedaży. Charakteryzują się większą lepkością i bogatym bukietem smakowym. Obejmuje to następujące rodzaje porto wina: wino porto Tawny. Leżakowanie w beczkach — 2-4 lata. Napoje te są najbardziej popularne wśród konsumentów, biorąc pod uwagę idealny stosunek jakości do ceny. Porto ma bursztynowo-brązowy odcień. W smaku wyczuwalne są nuty orzechowe. wino porto Tawny Reserve. Leżakowanie w beczkach-6-9 lat. Smak jest bardziej cierpki i bogaty niż wino Tawny. Wino porto Aged Tawny. Dojrzewanie w beczkach — 10-40 lat. Ale jest jedna ważna cecha: wiek porto wina jest bardzo subiektywnym znaczeniem. Nie jest to nawet okres starzenia się "starego" alkoholu w kompozycji, ale wyobrażenie mistrza winiarza o jakości tego lub innego napoju. Uważa się, że długotrwałe przebywanie Porto Aged Tawny w butelce negatywnie wpływa na jego smak. Dlatego lepiej pić napój natychmiast po zakupie.
Dojrzewanie w butelkach. Napoje dojrzewające w butelkach nie mają dostępu do tlenu. To znacznie spowalnia proces dojrzewania alkoholu. Ma bardziej wyrafinowany smak i aromat. Takie napoje są droższe, a niektóre marki można przypisać odmianom Vintage. W tej kategorii są następujące rodzaje wina porto: porto wino Ruby. To czerwone porto wino. Napoje mają bogaty rubinowy odcień. Zanim trafią na półki sklepowe, dojrzewają w butelkach przez 3 lata. Lekko ostre nuty owocowe są wyraźnie wyczuwalne na podniebieniu. Ale picie jest dość łatwe. wina porto Ruby Reserve. Główną różnicą w stosunku do napojów Ruby jest bardziej "skomplikowana" mieszanka odmian. Daje to napojowi łagodny smak bez cierpkości, goryczy i nadmiernej słodyczy. Po zakupie możesz trzymać wino w ciemnym miejscu nie dłużej niż sześć miesięcy, aby jeszcze trochę dojrzewało. wina porto Branco. Napój wytwarzany z białych winogron. Jak mówią smakosze, ten rodzaj Porto jest nieco gorszy w smaku od swoich czerwonych odpowiedników. Ale tutaj jest znacznie większy wybór alkoholu-począwszy od ekstra, a skończywszy na odmianach likieru. porto wino Rose. Napój produkowany jest w uproszczonej technologii. Z reguły służy do przygotowywania różnych mieszanek koktajlowych. A sam Porto Rose nie wyróżnia się bogatym bukietem smakowym. porto wina Crusted. Okres ekspozycji wynosi ponad 3 lata. W procesie produkcyjnym celowo pominięto etap filtracji napoju. Dzięki temu nabiera lekkiej cierpkości i bogatego bukietu aromatów. Uważa się, że Porto Crusted może dojrzewać przez długi czas w domu, jeśli zadbasz o "właściwą" temperaturę w miejscu przechowywania. Vintage. Okres ekspozycji wynosi 15-50 lat. Porto nie jest filtrowane przed butelkowaniem. Najwięksi producenci wina ogłaszają rok butelkowania rocznikiem. Na przykład wtedy były "najlepsze winogrona". Na etykietach umieszczane są specjalne oznaczenia. Znaczna część zabytkowego porto wino jest kupowana natychmiast po butelkowaniu, a następnie przechowywana w piwnicach właścicieli przez wiele dziesięcioleci. Single Quinta Vintage. Jest to szczególny przypadek wina, które było butelkowane w roku nieintage. Late Bottled Vintage. To drogie, elitarne wino porto. Do tej kategorii należy tylko kilka rodzajów napojów od prywatnych winiarzy. Porto wino cena konkurencyjna, zapraszamy.
Producenci wina porto. Aby nie rozczarować się smakiem wina porto, zapoznaj się z wykwintnym winem tylko od sprawdzonych marek. Najstarsi producenci wina: Croft, Sandeman, Calem, Quarles Harris, C. N. Kopke, Martha 'S Porto, Cockburn' s, Dow, A. A. Ferreira, Morgan Brothers. Marki te dostarczają czerwone, białe i różowe porto wino na rynek światowy. W przestrzeni poradzieckiej produkowano ogromne ilości niskiej jakości wina porto. Wraz z zaostrzeniem norm produkcji w branży alkoholowej przedsiębiorstw stało się znacznie mniej, co jest dobre. Te zakłady, które obecnie działają, produkują napoje o przyzwoitej jakości. Szczególnie popularne są krymskie porto wina. Ich smak oczywiście różni się od tradycyjnych napojów z Portugalii, ale ogólnie sama technologia jest podobna do "tej samej". Są to Port "Massandra", "South Coast", "Livadia". Jakie wino porto wybrać? Wybór wina porto nie jest łatwym zadaniem, biorąc pod uwagę dość skomplikowaną klasyfikację napojów. Należy to zrozumieć, aby "zrozumieć" wszystkie oznaczenia wskazane na etykiecie. Ci, którzy wolą czerwone wina wzmocnione, wybierają Porto Ruby. Soczysty rubinowy kolor napoju w połączeniu z bogatym owocowym smakiem nie pozostawi obojętnym. Miłośnikom białego wina zaleca się wybór wina porto Branco. Poszukaj na etykiecie oznaczeń oznaczających rodzaj wina-wytrawne, półwytrawne, słodkie. Pamiętaj jednak, że nawet wytrawne białe wino porto zawiera cukier. Jeśli szukasz tańszego wina, wybierz produkty dojrzewające w beczce. Okres dojrzewania jest koniecznie wskazany na etykiecie - 2-6 lat. Im starsze wino, tym bogatszy smak. Napoje dojrzewające w butelkach kosztują więcej. Ale ich mieszanka jest znacznie bogatsza-smakosze powinni docenić. Kieliszki do portugalskiego porto wino Picie porto wina, podobnie jak w przypadku innych najstarszych napojów alkoholowych, ma swoją tradycję. Butelka wina porto przed wypiciem wina na kilka dni musi być umieszczona w pozycji pionowej. Jeśli napój należy do klasy niefiltrowanej, jest wstępnie wlewany do karafki. W takim przypadku korek można natychmiast wyrzucić, ponieważ wiele wzmocnionych Win nie może być przechowywanych w postaci zatkanej — w ten sposób "psują się". Czerwone wino porto podaje się w temperaturze 16-18 °C, a białe w temperaturze 10 °C. Porto, choć wzmocnione, ale wino. Dlatego picie go z małych kieliszków likierowych nie jest akceptowane. Nie pozwolą" poczuć " doskonałej mieszanki napoju. To samo dotyczy dużych kieliszków do czerwonego wina lub koniaku. Lepiej ich nie używać. Zaleca się picie porto wina ze szklanek w kształcie tulipana ze zwężoną krawędzią na średniej długości cienkiej nodze. Objętość-nie więcej niż 200 ml. takie są często używane do picia białego wina. Zaleca się ich wypełnienie nie więcej niż jedną trzecią. Cena wina Porto Tawny, zależna jest od sklepu, zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą. Polecamy porto wino porto białe i czerwone, szybka dostawa do domu.