Wina Susumaniello
Oferujemy najlepsze wino Susumaniello sprowadzone prosto ze słonecznych Włoch. Wino tego szczepu znane jest wyrazistego i niezapomnianego smaku, to rzadka czerwona odmiana winogron. Występuje w prowincji Brindisi w regionie Apulia. Gromada jest średnia, piramidalna, zwarta ze średnim pięciokątnym pięciopłatkowym liściem. Jagody są średnie, kuliste z woskową, gęstą skórką niebieskawo-czarną. Wysoka wydajność. Wina Susumaniello uzyskuje się o głębokim rubinowo-czerwonym kolorze, owocowym aromacie, taninie, o dobrej strukturze, świeżej kwasowości. Powszechnie stosowany w mieszankach z Negroamaro i Malvasia Nera. Wino Susumaniello cieszy się niewielkim wzrostem popularności na początku XXI wieku, ze względu na ponowne zainteresowanie niejasnymi włoskimi odmianami winogron. Wina Susumaniello są eleganckie i wytrawne, natomiast winogrona są używane do produkcji zarówno wina czerwonych, jak i różowych – czasami winifikowanych samodzielnie, ale częściej mieszanych z Negroamaro. Klasyczne czerwone wino ma głęboki rubinowy odcień i aromaty czerwonych jagód i śliwek. Bogatsze, bardziej skoncentrowane przykłady pokazują pikantne, pieprzne aromaty i smaki ciemnej czekolady. Istnieje kilka teorii na temat pochodzenia wina Susumaniello, z których większość sugeruje, że dotarł do Apulii przez Adriatyk, być może z Grecji lub dalmatyńskiego wybrzeża Chorwacji. Profilowanie DNA pokazuje, że odmiana jest naturalnym skrzyżowaniem winogron stołowych Puglia i winogron z białego wina Garganega. Wino Susumaniello dostępne w naszym sklepie internetowym jest produkowane pod nazwami Brindisi DOC i Squinzano DOC, a także różnymi nazwami IGP w południowych regionach Włoch. Nazwa pochodzi od somarello, co oznacza "osioł", prawdopodobnie dlatego, że – podobnie jak osły używane kiedyś do transportu zbiorów winogron – ta wysokowydajna odmiana jest w stanie przenosić wyjątkowo duże obciążenia.