Wino Likierowe

W naszym sklepie internetowym oferujem,y wina wzmacniane czyli tzw. wina likierowe, z różnych zakątków świata. Wyróżniamy kilka modeli win wzmacnianych. Marsala DOC należy do Win wzmacnianych produkowanych w północno-zachodniej Sycylii, w prowincji Trapani. Są wytrawne, półsłodkie lub słodkie, a ich kolor waha się od złotego do ciemnego rubinu. Marsala pojawiła się w XVIII wieku dzięki angielskiemu kupcowi Johnowi Woodhouse ' owi. Po wypróbowaniu lokalnego wina o nazwie Perpetuum kupił go, aby przywieźć go do ojczyzny. Pojawiło się jednak pytanie o bezpieczeństwo wina podczas długiego transportu, więc Woodhouse dodał do niego 2% alkoholu. Brytyjczykom podobały się wówczas wina takie jak Madera i Porto, więc włoska nowość również przypadła do gustu, a Woodhouse wrócił na Sycylię i rozpoczął jej produkcję. Wino porto-tradycyjne wzmocnione likierowe portugalskie wino powstałe w porcie w dolinie rzeki Douro. Najpopularniejsze odmiany do produkcji: turiga Franca i turiga Nacional. Głównymi rodzajami Porto są rubinowe Ruby i rude Tony, ich kolor wskazuje na czas starzenia w beczce. Ruby dojrzewa do trzech lat, jest słodszy, o jasnym owocowym aromacie. Jego jasnoczerwony brat tony nie jest tak owocowy, mniej słodki, z trzyletnim okresem starzenia, a zapach jest zdominowany przez nuty orzechowo-miodowe z nutami tytoniu i przypraw. Sherry to Hiszpańskie (i tylko hiszpańskie) wzmocnione białe wino. Swoją wyjątkowość zawdzięcza szczególnej tradycji winiarskiej i klimatowi "złotego trójkąta" (utworzonego przez miasta Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlucar). Sherry produkowane są głównie z odmiany Palomino. Swój aromat zawdzięcza florze (czapce drożdżowej na powierzchni wina w beczce) i metodzie starzenia Solera-kriadera. Istnieje około 10 rodzajów Sherry, od wytrawnego jasnego fino do najsłodszego ciemnego Pedro Jimeneza.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz