Wina Wzmacniane

W naszym sklepie internetowym oferujemy wina wzmacniane czyli tzw. wina likierowe z portugalskie porto, włoskie i hiszpańskie. Są wytrawne, półsłodkie lub słodkie, a ich kolor waha się od złotego do ciemnego rubinu. To, co rzadko zdarza się w przypadku win tradycyjnych, czyli dosładzane fermentującego trunku, w przypadku win wzmacnianych likierowych jest całkowicie standardową procedurą. Zazwyczaj wino to dosładza się przy pomocy skarmelizowanego syropu z gotowania moszczu oraz mistelli. Marsala pojawiła się w XVIII wieku dzięki angielskiemu kupcowi Johnowi Woodhouse'owi. Po wypróbowaniu lokalnego wina o nazwie Perpetuum kupił go, aby przywieźć go do ojczyzny. Pojawiło się jednak pytanie o bezpieczeństwo wina podczas długiego transportu, więc Woodhouse dodał do niego 2% alkoholu. Brytyjczykom podobały się wówczas wina takie jak Madera i Porto, więc włoska nowość również przypadła do gustu, a Woodhouse wrócił na Sycylię i rozpoczął jej produkcję. Wino porto wzmocnione likierowe portugalskie wino powstałe w porcie w dolinie rzeki Douro. Najpopularniejsze odmiany do produkcji: turiga Franca i turiga Nacional. Głównymi rodzajami win wzmacnianych jest Porto są rubinowe Ruby i rude Tony, ich kolor wskazuje na czas starzenia w beczce. Ruby dojrzewa do trzech lat, jest słodszy, o jasnym owocowym aromacie. Jego jasnoczerwony brat tony nie jest tak owocowy, mniej słodki, z trzyletnim okresem starzenia, a zapach jest zdominowany przez nuty orzechowo-miodowe z nutami tytoniu i przypraw. Sherry to Hiszpańskie (i tylko hiszpańskie) wzmocnione likierowe białe wino. Swoją wyjątkowość zawdzięcza szczególnej tradycji winiarskiej i klimatowi "złotego trójkąta" (utworzonego przez miasta Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria i Sanlucar). Sherry produkowane są głównie z odmiany Palomino. Swój aromat zawdzięcza florze (czapce drożdżowej na powierzchni wina w beczce) i metodzie starzenia Solera-kriadera. Istnieje około 10 rodzajów Sherry, od wytrawnego jasnego fino do najsłodszego ciemnego Pedro Jimeneza.

Wina likierowe to trunki wyjątkowe. Produkuje się je z różnych szczepów winogron, niemal na całym świecie, a to, co je wyróżnia to fakt, że w trakcie fermentacji do masy dodaje się destylowanego, mocnego alkoholu. W efekcie otrzymywane jest wino o zawartości 15%-22% alkoholu. Chyba najbardziej popularnymi w tej kategorii są hiszpańskie malagi i sherry, portugalskie madery i porto, francuskie pineau des Charentes oraz włoskie marsale. Coraz częściej korzysta się również z koncentratu gronowego oraz karmelu. Za zapach i aromat tych trunków odpowiada jednak głównie alkohol bazowy oraz ten dodawany później. Takie wina idealnie sprawdzają się jako dodatek do deserów oraz słodkich przekąsek. Warto wspomnieć, że nie należy trzymać ich długo w karafce, gdyż tracą wtedy swoje walory smakowe. Wino likierowe wzmacniane wytwarzane jest zarówno z jasnych, jak i ciemnych winogron. Te, powstające z ciemnych owoców cechuje bardzo głęboki, nasycony kolor. Poszczególne trunki wydają się być prawie czarne. Z kolei białe wino wzmacniane ciemnieje dopiero podczas długiego leżakowania i może przyjąć barwę nawet ciemnego bursztynu. Warto wspomnieć, że kolor w obu przypadkach nie jest zależny od rodzaju dolanego destylatu.

Czytaj opis

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już swoje konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło