Wina Pinot Grigio

Sklep internetowy oferuje białe wina wytrawne szczepu Pinot Grigio, jest to: lekka odmiana na lato; wiodący producenci są we Włoszech; przystępna cena wino na każdy dzień. Pinot Grigio to odmiana białych winogron należąca do słynnej rodziny Pinot. Winogrona szaro niebieska skóra jest najprawdopodobniej wynikiem mutacji starożytnej burgundzkiej odmiany Pinot Noir. Niezwykłe szare winogrona dały początek wyjątkowemu lekkiemu napojowi, którego kolor waha się od bardzo jasnego do miedzianego do różowego, a smak zależy od metody przygotowania i lokalizacji winnicy. Cechą wina Pinot Grigio są trzy style win z szarych winogron. Na kształtowanie smaku wpływa lokalizacja winnicy i technologia produkcji wina. Suchy mineralny. Wino o sile od 10 do 12,5% obj. dojrzewają nie w dębowych beczkach, ale w pojemnikach ze stali nierdzewnej. Ten gatunek charakteryzuje się nutami jabłka i cytryny. Suchy owoc. Stosuje się metodę fermentacji malolaktycznej w starych dębowych beczkach lub kadziach ze stali nierdzewnej. Wino białe Pinot Grigio nie ma wyraźnej kwasowości, nuty jabłkowo-brzoskwiniowe i cytrynowe są odczuwalne w bukiecie. Słodki owoc. Takie wino jest wytwarzane tylko w Alzacji (Francja). Napój jest wybierany przez miłośników smaku karmelu cytrynowego i jabłek. Inną opcją win Pinot Grigio jest wino różowe uzyskane po maceracji soku wraz ze skórką jagodową. Rezultatem jest aromatyczny napój pełen smaków wiśni, malin, a nawet żurawiny. Wina z szarych winogron są produkowane we Włoszech (Pinot Grigio), Francji (Pinot Gris), Niemczech (Rulander), na Węgrzech (Szurkebarat) i wielu innych krajach. Włoskie wino charakteryzuje się jasną kwasowością i lekkim kwiatowym aromatem. Jest to idealny napój na lato, który świetnie komponuje się z rybami, sałatkami i deserami. Wina wytrawne białe Pinot Grigio, aurvin, guarini, delle venezie. We Francji winogrona Pinot Gris są po raz pierwszy wspomniane w źródłach z XIII wieku. chociaż odmiana urodziła się w Burgundii, włoscy winiarze naprawdę docenili jej możliwości. Klimat północnych Włoch jest idealny do dojrzewania plonów. Przez bardzo długi czas Młode pachnące wino było jednym z najpopularniejszych w kraju, ale w Europie zostało docenione dopiero w ubiegłym wieku. Nowe technologie umożliwiły regulację temperatury fermentacji, a białe wytrawne wino lśniło nowymi kolorami i niuansami. Obecnie 80% włoskiego białego wina Pinot Grigio jest eksportowane, a popyt na nie stale rośnie.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz