Wina Muscat
Sklep internetowy oferuje białe wina szczepu Muscat w atrakcyjnej cenie. Wina muszkatołowe pochodzą z białych, różowych lub czarnych winogron muszkatołowych. Wyróżniają się harmonijnym, dość ekstraktycznym smakiem i osobliwym, jasnym aromatem. Wytrawne, półwytrawne i słodkie wina Muscat produkowane są na całym świecie: we Francji i Hiszpanii, we Włoszech, w RPA i Kalifornii, w Gruzji i Armenii, na Krymie i Kubanie. Pierwsze wzmianki o winie Muscat znajdują się u starożytnych Greków i Rzymian w VIII-VI wieku. pne. Poeci śpiewali pachnący i słodki napój z zwiędłych winogron, zwany "anatelikonem" (gr.)i "apiana" (Ros.). Przez cały czas wino z gałki muszkatołowej było bardzo słodkie i dopiero wraz z rozwojem technologii pojawiła się możliwość regulacji zawartości cukru przy zachowaniu pożądanej siły. Winiarze starają się zachować bukiet w jak największym stopniu, a jednocześnie kontrolować zawartość substancji aromatycznych w winie Muscat. Winogrona odmian gałki muszkatołowej gromadzą olejki eteryczne w ilościach, które mogą przesycać Wino i pozbawiać go smaku lekkości. Zbiory są usuwane z krzaka po pełnym dojrzewaniu, lekko zwiędłe jagody zawierają około 22-25% cukrów.
Nienaruszone skupiska są wybierane, kruszone, oddzielane od grzbietów i nalegane przed rozpoczęciem fermentacji. W tym procesie do miazgi dodaje się alkohol, nie wytrzymuje długo i jest wysyłany pod prasę. Alkohol ponownie wlewa się do powstałej brzeczki, gotowy produkt jest klarowany przez ekstrakcję i przechowywany przez rok do trzech. Technologia pozwala uzyskać lekkie wino Muscat o zawartości cukru nie wyższej niż 18%, deser-do 25% i słodszy Likier. Znane wina Muscat labrustini, ellada, mołdawska piwnica dolina. W dobrej gałce muszkatołowej słodycz harmonizuje z odcieniami miodu, kwiatów, cytronów lub czekolady. Biała gałka muszkatołowa ma bursztynowy kolor, Czerwona ma rubinowy odcień, czarna ma granat. Na świecie produkowane są tysiące marek gałki muszkatołowej, wszystkie charakteryzują się pełnym, często maślanym, intensywnym smakiem i rozpoznawalnym aromatem. Surowcem do produkcji wina Muscat jest gałka muszkatołowa jednej z czterech odmian: Aleksandryjska, Biała, Hamburg i ottonel. Kolor, aromat i smak wina zależy od surowców, ale prawie zawsze gałkę muszkatołową można rozpoznać po zapachu róży, odcieniach rodzynek i miodu, lipy i akacji.