Wina Saperavi

Sklep internetowy oferuje gruzińskie wino Saperavi czerwone wytrawne, półwytrawne i półsłodkie w atrakcyjnej cenie. Wino Saperavi jest tradycyjnym napojem alkoholowym Gruzji, ale w innych krajach odmiana ta jest szeroko rozpowszechniona. Sercem wina Saperavi jest odmiana winogron o tej samej nazwie, której nazwa tłumaczy się jako "farba". Wynika to z faktu, że jagody Saperavi mają miąższ o bardzo bogatym kolorze. To sprawia, że wino Saperavi jest bogate w czerwień, z charakterystycznym fioletowym odcieniem. Klasyczne wino Saperavi ma ciepły, harmonijny smak, w którym garbniki i pikantne odcienie są dobrze zrównoważone. Jego posmak ujawnia niuanse jałowca, jeżyny i białego pieprzu, a bukiet jest zdominowany przez czerwone jagody, śliwki i owoce. Zawartość alkoholu wynosi 10-12 stopni, a cechą napoju jest długi cierpki posmak. To sprawia, że jest to dobry wybór na wyśmienite dania z mięsa i dziczyzny. Znane odmiany wina Saperavi: tbilvino saperavi 2018, timbrus, gamziri, wino saperavi civimta cena, saperavi red dry, incantare, gevelli, wino supra, niamori saperavi. Winogrona Saperavi rosną nie tylko w Kachetii. Ma unikalne właściwości i dobrze owocuje na obszarach północnych lub w warunkach suszy. Było to przyczyną jego szerokiego rozpowszechnienia. Pęczek ma średnią wielkość, jagoda dojrzewa późno. Dla Gruzji odmiana ta stała się klasyką, a pierwsze gruzińskie wino odmianowe pojawiło się pod koniec XIX wieku. Dziś można kupić wino Saperavi nie tylko Gruzińskie, ale także rosyjskie, ukraińskie, Kazachstańskie, mołdawskie i azerbejdżańskie. Walory smakowe wina Saperavi zależą od wieku. Napój ma duży potencjał starzenia. Najwyższe ceny wina Saperavi mają napoje w wieku 10-12 lat. Mają bogaty, gęsty smak, niepowtarzalny złożony aromat. Młode wina z winogron szczepu Saperavi są lekkie, mają delikatny aromat i zrównoważony smak z niewielką ilością garbników. Saperavi jest odmianą bardzo technologiczną, wino z niej trudno zepsuć. Nie tylko wytrawne, ale także półsłodkie wina deserowe dobrej jakości są wytwarzane z winogron.

Legendarne gruzińskie wino Saperavi: jak piją je Gruzini i jak powinno być? Saperavi to wytrawne czerwone wino wytwarzane z tytułowej i bardzo popularnej odmiany winogron w Gruzji, która jest hodowana w Kachetii i Imeretii. Prawdziwe Saperavi ma głęboki kolor - jeden z najbardziej wyraźnych na świecie pod względem głębokości wśród win, może wydawać się gęsty i lepki. Przetłumaczone z gruzińskiego "Saperavi" oznacza "barwnik " lub" farbiarz", winogrona Saperavi mają bardzo wyraźny kolor. Winogrona mają gorzki, ściągający posmak ze względu na zawartość garbników, to właśnie ten składnik zapewnia długi okres przydatności do spożycia wina Saperavi – do 50 lat. Jakie powinno być wino Saperavi.  Siła Saperavi osiąga 10-12 stopni, stężenie cukru nie przekracza 0,4%. Kolor Saperavi jest bogaty, ciemny,z odcieniem od rubinowego do fioletowego. Kolor Saperavi można porównać do soku z dojrzałych wiśni. Nawet po rozcieńczeniu Saperavi nie zmienia swojego koloru, co wcześniej prowadziło do częstych przypadków fałszerstwa, które dziś są mocno udaremniane. Po wypiciu Saperavi jama ustna, usta mogą nabrać fioletowego odcienia. Wielu błędnie zakłada, że dzieje się tak, ponieważ barwniki są mieszane z winem, ale ta opinia jest zasadniczo błędna.

Im dłużej Saperavi dojrzewa, tym bardziej wyraziste będą jego cechy smakowe. Śledzone są w nim nuty wiśni, odcienie granatu i czarnej porzeczki, suszonych śliwek. Posmak wina jest długi, wino wyróżnia się cierpkim, nawet lekko ostrym i ściągającym smakiem. Jak produkuje się Saperavi w Gruzji. W Gruzji wina Saperavi są wytwarzane w prawie każdym gospodarstwie domowym: w różnych winnicach wino może różnić się smakiem, ale wszędzie zachowa swój głęboki, bogaty kolor i jasny aromat. Nawet ze skóry wino Saperavi nie zostanie natychmiast zmyte, a usunięcie plam, na przykład z białej koszulki, będzie prawie niemożliwe. W warunkach fabrycznych produkcja wina Saperavi rozpoczęła się w 1886 roku. Tradycyjnie do produkcji używa się metody kachetyńskiej-miazga wędruje przez rok w specjalnych ogromnych glinianych dzbanach "Kvevri", zanurzonych wzdłuż szyi w ziemi. Inną cechą Saperavi jest to, że wino można przechowywać do 50 lat. Najlepiej ujawnia swój smak po 12-15 latach dojrzewania. Najbardziej cenione są wina Saperavi w wieku od 4 do 30 lat. Jak piją Saperavi w Gruzji. Saperavi jest idealny do mięsa i tradycyjnie podawany z kebabem wieprzowym lub jagnięcym. Doskonale komponuje się z pikantnymi i słonymi potrawami, dlatego na stole zawsze kładzie się ser, pikle, różne przekąski ze świeżych warzyw. Jeśli na przykład Kindzmarauli jest podawany tylko z owocami i orzechami, Saperavi nadaje się do prawie wszystkich wysokokalorycznych i tłustych potraw gruzińskich. Przed podaniem wino schładza się do 13-15 stopni. Znane są właściwości lecznicze tego wina-poprawia metabolizm lipidów i jest doskonałą profilaktyką miażdżycy. Najważniejsze jest, aby nie zamieniać regularnego stosowania w codzienną ucztę. Wino Saperavi ma jeszcze jedną charakterystyczną cechę: koszt wina wysokiej jakości może być dość niski i wynosi 6-8 usd za butelkę. Polityka cenowa zależy przede wszystkim od czasu dojrzewania wina, długie dojrzewanie czyni go elitarnym. Wina gruzińskie Tbilvino Saperavi czerwone wytrawne, półsłodkie i półwytrawne w niskiej cenie.

Jest 3 produktów.

Pokazano 1-3 z 3 pozycji

Aktywne filtry

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już swoje konto?
Zaloguj się lub zresetuj hasło