Wina Saperavi
Sklep internetowy oferuje gruzińskie wino Saperavi czerwone wytrawne, półwytrawne i półsłodkie w atrakcyjnej cenie, trunek ten jest tradycyjnym napojem alkoholowym Gruzji, ale w innych krajach odmiana ta jest szeroko rozpowszechniona. Sercem wina Saperavi jest odmiana winogron o tej samej nazwie, której nazwa tłumaczy się jako "farba". Wynika to z faktu, że jagody mają miąższ o bardzo bogatym kolorze. To sprawia, że wino jest bogate w czerwień, z charakterystycznym fioletowym odcieniem. Klasyczne wino ma ciepły, harmonijny smak, w którym garbniki i pikantne odcienie są dobrze zrównoważone. Jego posmak ujawnia niuanse jałowca, jeżyny i białego pieprzu, a bukiet jest zdominowany przez czerwone jagody, śliwki i owoce. Zawartość alkoholu wynosi 10-12 stopni, a cechą napoju jest długi cierpki posmak. To sprawia, że jest to dobry wybór na wyśmienite dania z mięsa i dziczyzny. Znane odmiany wina : tbilvino saperavi, timbrus, gamziri, civimta, incantare, gevelli, wino supra, niamori. Winogrona rosną nie tylko w Kachetii. Ma unikalne właściwości i dobrze owocuje na obszarach północnych lub w warunkach suszy. Było to przyczyną jego szerokiego rozpowszechnienia. Pęczek ma średnią wielkość, jagoda dojrzewa późno. Dla Gruzji odmiana ta stała się klasyką, a pierwsze gruzińskie wino odmianowe pojawiło się pod koniec XIX wieku. Dziś można kupić wino Saperavi nie tylko Gruzińskie, ale także rosyjskie, ukraińskie, Kazachstańskie, mołdawskie i azerbejdżańskie. Walory smakowe wina Saperavi zależą od wieku. Napój ma duży potencjał starzenia. Najwyższe ceny wina Saperavi mają napoje w wieku 10-12 lat. Mają bogaty, gęsty smak, niepowtarzalny złożony aromat. Młode wina z winogron szczepu Saperavi są lekkie, mają delikatny aromat i zrównoważony smak z niewielką ilością garbników. Saperavi jest odmianą bardzo technologiczną, wino z niej trudno zepsuć. Nie tylko wytrawne, ale także półsłodkie wina deserowe dobrej jakości są wytwarzane z winogron.
Legendarne gruzińskie wino Saperavi: jak piją je Gruzini i jak powinno być? to wytrawne czerwone wino wytwarzane z tytułowej i bardzo popularnej odmiany winogron w Gruzji, która jest hodowana w Kachetii i Imeretii. Prawdziwe wino ma głęboki kolor - jeden z najbardziej wyraźnych na świecie pod względem głębokości wśród win, może wydawać się gęsty i lepki. Przetłumaczone z gruzińskiego "Saperavi" oznacza "barwnik " lub" farbiarz", winogrona mają bardzo wyraźny kolor. Winogrona mają gorzki, ściągający posmak ze względu na zawartość garbników, to właśnie ten składnik zapewnia długi okres przydatności do spożycia wina – do 50 lat. Jakie powinno być wino Saperavi. Siła osiąga 10-12 %, stężenie cukru nie przekracza 0,4%. Kolor jest bogaty, ciemny, z odcieniem od rubinowego do fioletowego. Kolor można porównać do soku z dojrzałych wiśni. Nawet po rozcieńczeniu wina Saperavi nie zmienia swojego koloru, co wcześniej prowadziło do częstych przypadków fałszerstwa, które dziś są mocno udaremniane. Im dłużej Saperavi dojrzewa, tym bardziej wyraziste będą jego cechy smakowe. Śledzone są w nim nuty wiśni, odcienie granatu i czarnej porzeczki, suszonych śliwek. Posmak wina jest długi, wino wyróżnia się cierpkim, nawet lekko ostrym i ściągającym smakiem. Jak produkuje się Saperavi w Gruzji. W Gruzji wina Saperavi są wytwarzane w prawie każdym gospodarstwie domowym: w różnych winnicach wino może różnić się smakiem, ale wszędzie zachowa swój głęboki, bogaty kolor i jasny aromat. Wina gruzińskie Tbilvino Saperavi czerwone wytrawne, półsłodkie i półwytrawne w niskiej cenie.