Wina Hiszpańskie

Winnica internetowa oferuje hiszpańskie wina z dostawą do domu. W naszej ofercie znajdują się zarówno mocne jak i wytrawne, słodkie wina hiszpańskie. Podział kategorii na białe oraz czerwone wino z Hiszpanii również może ułatwić znalezienie odpowiedniego wina. Wina hiszpańskie dzielą się na następujące kategorie: Stołówki (Vino de mesa) - okazy z niesklasyfikowanych winnic, Nie podano roku zbiorów i odmian winogron. Lokalne (Vino de la tierra) - wskazuje rok zbiorów, odmiany i obszar produkcji. Vintage Denominacion de ogidep – w skrócie DO) - wina z określonych obszarów winiarskich, z których każdy ma własną radę regulacyjną. Vintage Denominacion de ogidep calificada (Doca) - najwyższa kategoria win, przypisana tylko najlepszym regionom. Obecnie tylko dwa regiony winiarskie mają ten status-Rioja i Priorat (Katalonia). Ponadto w Hiszpanii wina są kategoryzowane według czasu starzenia Joven (mniej niż 6 miesięcy w beczkach dla białych, różowych i czerwonych win; mniej niż 12 miesięcy w butelkach dla białych i różowych oraz mniej niż 18 miesięcy w butelkach dla czerwonych) Crianza (co najmniej 6 miesięcy w beczkach dla białych, różowych i czerwonych win; co najmniej 12 miesięcy w butelkach dla białych i różowych oraz co najmniej 18 miesięcy w butelkach dla czerwonych) Reserva (co najmniej 6 miesięcy w beczkach białych i różowych oraz co najmniej rok w beczkach czerwonych win; co najmniej 18 miesięcy w butelkach białych i różowych oraz co najmniej 24 miesiące w butelkach czerwonych) Gran Reserva (co najmniej pół roku w beczkach białych i różowych oraz co najmniej dwa lata w beczkach czerwonych win; co najmniej 42 miesiące w butelkach białych i różowych oraz co najmniej 36 miesięcy w butelkach czerwonych).

Etykieta wina zwykle zawiera informacje o odmianach winogron, zawartości cukru, roku zbiorów, obszarze uprawy winogron, starzeniu się. Etykiety win hiszpańskich mogą mieć etykiety Joven, Reserva, Crianza lub Gran Reserva. Są to prawnie ustalone Kategorie, które określają jasne terminy ekspozycji. Do inskrypcji opcjonalnych należy termin Vinas Viejas, który tłumaczy się jako "stare winorośle". Napis Cosecha oznacza Vintage, jego obecność na etykiecie jest również opcjonalna. Najdroższe są autorskie wina hiszpańskie z Rioja i Katalonii. Wysokiej jakości okazy terroir w stosunkowo atrakcyjnych cenach można znaleźć w regionach takich jak Kastylia La Mancha, Galicja, Nawarra, Rueda, Toro. Do wyboru jest również podstawowa Rioja z nowoczesnych gospodarstw o stosunkowo niskich kosztach. Główne odmiany winogron w Hiszpanii: Albarinho to biała odmiana winogronowa o aromatach moreli, kiwi, marakui w bukiecie. Verdejo to biała rodzima odmiana, która jest powszechna w Rueda. Uzyskuje się z niego kwiatowe i owocowe orzeźwiające próbki o aromatach ziół. Viura to białe winogrona używane do produkcji musującej kava i niektórych cichych win. Garnacha to odmiana, z której w Prioracie produkuje się znane na całym świecie wina. W bukiecie aromaty truskawek, jeżyn, przypraw. Graciano to czerwona odmiana, która daje wina bogate w garbniki. Charakteryzuje się aromatami fiołków i czekolady. Masuelo-uprawiany w Rioja, otrzymuje się z niego potężne wina bogate w garbniki. Mencia-powszechne w Bjerso, ma bukiet z nutami malin, czarnych porzeczek, ziół i minerałów. Palomino to odmiana andaluzyjska, z której powstają prawie wszystkie odmiany Sherry. Tempranillo jest jedną z najczęstszych odmian autochtonicznych w Hiszpanii. Charakteryzuje się aromatami wiśni, truskawek, jeżyn. Odmiana jest używana do produkcji słynnej Rioja i innych czerwonych win.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz