Wina Cava
Wino musujące Cava to nienaganna alternatywa dla klasycznego szampana. Napój przyciąga lekkim owocowym smakiem, zdominowanym przez kwiatowe i cytrusowe odcienie. Producenci używają autochtonicznych odmian winogron do produkcji, więc w bukiecie mogą pojawić się nuty malin, przypraw, orzechów, mentolu. Wino Cava to wyłącznie Hiszpański produkt. Nawet bardziej kataloński, ponieważ 95% całej objętości Kava jest wytwarzane w Penedes i dolinie rzeki Ebro. Jest to białe i różowe wino musujące, które produkują zabytkowe rodzinne winnice. Na każdej butelce znajduje się Denominación de Origen Calificada (DOCa), co oznacza wino musujące produkowane w charakterystycznym regionie. Szampan Cava (bo też tak jest potocznie nazywany) jest wytwarzany w tradycyjnej technologii szampanizacji (Methode Traditionelle) – fermentacja pierwotna odbywa się w zbiornikach, a wtórna już w butelce. Następnie Cava jest przechowywana w piwnicach. Tradycyjna technika jest podobna do metody Champagne, która jest stosowana do produkcji francuskich win. Ale zgodnie z prawem tylko Francuzi mogą umieścić etykietę "Champenoise" na butelce, hiszpańska Cava jest oznaczona słowem Traditionelle. Wino Cava Hiszpanie produkują z odmian winogron Parellada, Xarel-lo, Macabeu i są bardzo gorliwi w tej kwestii. Macabeu jest uważany za klasyk ma łagodny kwiatowy zapach, a winogrona są w stanie dać lekką gorycz z nutą migdałów. Ta odmiana winogron jest podstawą Kava. Ale nie tylko ze względu na łagodny smak, ale także ze względu na gwarantowane zbiory winorośl Macabeo kwitnie późną wiosną, a jej kwiaty i owoce są chronione przed wczesnymi przymrozkami. Hiszpańskie wino musujące Cava na bazie odmiany Xarel-lo okazuje się orzeźwiająca, o jasnym smaku jabłka, melona i gruszki. To Xarel-lo nadaje ciekawy smak, który odróżnia "Cava Szampana" od większości szampanów. A Parellada jest idealna do długotrwałego starzenia: jej ostry pigwowo-cytrusowy aromat z czasem ujawnia nuty kwiatowe i orzechowe.