Prosecco

Wino Prosecco przypomina francuskiego szampana, ale nie jest wytwarzane metodą butelkową, ale za pomocą technologii uroku: wtórna fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach. Znajdują się w 9 gminach winiarskich Friuli Wenecja Julijska i Wenecja. Zgodnie z zawartością cukru wino Prosecco dzieli się na Brut cuve, Brut i Extra Brut, a także na wino musujące Prosecco półsłodkie, słodkie. Prosecco słusznie nazywa się winem musującym, a nie szampanem. Pamiętaj: prawdziwy szampan jest produkowany tylko we francuskim regionie Szampanii. Napoje różnią się odmianami winogron i technologią produkcji. Wina Prosecco cena od 30 zł, uważane jest za symbol "słodkiego życia" lub, jak mówią Włosi, dolce vita. Nie chodzi o słodki smak (Prosecco jest najczęściej wytrawnym winem), ale o luksusowy styl życia śpiewany w kultowym filmie Federico Felliniego o tej samej nazwie. Większość włoskich win Prosecco jest wytwarzana metodą Sharma-Martinotti. Wtórna fermentacja odbywa się w ogromnych stalowych kadziach, a nie w butelkach, jak w produkcji szampana. Ponieważ czas kontaktu wina z osadami drożdżowymi jest krótki, w smaku Prosecco nie ma typowych nut szampana. Ale jest całe rozproszenie świeżych owoców i kwiatów. Wiele letnich napojów jest, co dziwne, produkowanych w chłodnych regionach winiarskich. Prosecco nie jest wyjątkiem: jest produkowany w appellaciones (strefach winiarskich) Prosecco, które znajdują się jednocześnie w dwóch północnych regionach Włoch — Veneto i Friuli. Lekkie i orzeźwiające wino Prosecco wytrawne lub półwytrawne wesprze każde wydarzenie, niezależnie od tego, czy jest to święto, głośna impreza, romantyczna randka czy zwykła letnia kolacja.

Jest 1 produkt.

Pokazano 1-1 z 1 pozycji