12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione
12e Mezzo Primitivo del Salento Varvaglione

12e Mezzo Primitivo del Salento

49,99 zł
Brutto
Dostępna ilość: 12 szt.

Jeżeli wybrana przez Ciebie ilość jest niedostępna zamów przez sms: 732-430-992 lub email: sklep@wino-sklep.pl a Twoje zamówienie skompletujemy w 48 godz.

Ilość

Chcesz kupić min. 18 butelek? Zadzwoń a 1 butelkę otrzymasz GRATIS - 732 430 992

Smak
Półwytrawne
Kolor
Czerwone
Kraj
Włochy
Region
Puglia (Apulia)
Szczep
Primitivo
Rok
2021
Zawartość alkoholu
12.5 %
Pojemność
750 ml
Producent
Varvaglione Vigne&Vini

Wino 12e Mezzo Primitivo del Salento ma fioletowo-czerwony kolor.

Wino o gładkiej, aksamitnej konsystencji z łagodnym smakiem i rozwijającymi się taninami. Jego kwasowość jest świeża, a posmak pozostaje lekko waniliowy.

Charakterystyczny zapach wina zawiera nuty przypraw, dojrzałych jabłek i śliwek z nutą kakao.

Sugestie kulinarne: Wino dobrze komponuje się z mięsem gotowanym w gulaszu lub pieczonym. Pasuje również do włoskich potraw, dojrzałych serów i innych potraw.

Włoska firma Vigne e Vini stworzyła linię win 12 E Mezzo po przeprowadzeniu szeroko zakrojonych badań i degustacji. Celem było stworzenie atrakcyjnych win, które zastąpiłyby klasyczne wina włoskie. Linia obejmuje cztery wina: dwa wina czerwone, Primitivo i Negroamaro oraz dwa wina różowe Rosato. Wina te zapewniają zdrową zasadową bazę z lekką zawartością alkoholu 12,5%. Są idealne do łączenia z szeroką gamą potraw, ponieważ ich nazwa w języku włoskim oznacza „dwanaście i pół”.

Owocowe wina czerwone wytwarzane z winogron Primitivo rosną w regionie Salento na południu Włoch. Primitivo del Salento IGP to wyjątkowe wino o dobrze wyważonym smaku i pikantnych niuansach. To eleganckie wino można znaleźć w większości sklepów spożywczych i monopolowych w całych Stanach Zjednoczonych. Gleba winnicy ma charakterystyczny czerwonawy kolor ze względu na obecność żelaza zmieszanego z wapieniem i gliną. Ta cecha charakterystyczna winogron Primitivo sprawia, że ​​dojrzewają one wcześnie i opóźniają zbiory zaledwie o kilka dni. W ten sposób zbieranie winogron w optymalnej dojrzałości pozwala zachować kwasowość i aromaty, opóźniając zbiory o zaledwie kilka dni. Ponieważ pracownicy firmy dokładnie monitorują ten proces, zbierają winogrona, gdy są w optymalnym stanie dojrzewania. Wymagane jest leżakowanie wina w beczkach z dębu amerykańskiego przez co najmniej 12 miesięcy, zanim konsumenci będą mogli je leżakować. Po tym czasie wino poddawane jest procesom maceracji i fermentacji w temperaturze od 24 do 28 stopni Celsjusza.

Temperatura serwowania: 16-18°C

UWAGA: Napoje alkoholowe mogą być sprzedawane wyłącznie osobom pełnoletnim i trzeźwym przy odbiorze Zamówienia
Inne Alkohole Tego Producenta
Inne alkohole z tej kategorii