12e mezzo Primitivo del Salento Christmas Edition 2024
- Smak
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Kraj
- Włochy
- Region
- Puglia (Apulia)
- Szczep
- Primitivo
- Rok
- 2021
- Zawartość alkoholu
- 12.5 %
- Pojemność
- 750 ml
- Producent
- Varvaglione Vigne&Vini
* Wino 12e mezzo Primitivo del Salento Christmas Edition 2024 w świątecznej odsłonie, piękna etykieta w sam raz na prezent świąteczny.
Wino 12e Mezzo Primitivo del Salento ma fioletowo-czerwony kolor.
Wino o gładkiej, aksamitnej konsystencji z łagodnym smakiem i rozwijającymi się taninami. Jego kwasowość jest świeża, a posmak pozostaje lekko waniliowy.
Charakterystyczny zapach wina zawiera nuty przypraw, dojrzałych jabłek i śliwek z nutą kakao.
Sugestie kulinarne: Wino dobrze komponuje się z mięsem gotowanym w gulaszu lub pieczonym. Pasuje również do włoskich potraw, dojrzałych serów i innych potraw.
Włoska firma Vigne e Vini stworzyła linię win 12 E Mezzo po przeprowadzeniu szeroko zakrojonych badań i degustacji. Celem było stworzenie atrakcyjnych win, które zastąpiłyby klasyczne wina włoskie. Linia obejmuje cztery wina: dwa wina czerwone, Primitivo i Negroamaro oraz dwa wina różowe Rosato. Wina te zapewniają zdrową zasadową bazę z lekką zawartością alkoholu 12,5%. Są idealne do łączenia z szeroką gamą potraw, ponieważ ich nazwa w języku włoskim oznacza „dwanaście i pół”.
Owocowe wina czerwone wytwarzane z winogron Primitivo rosną w regionie Salento na południu Włoch. Primitivo del Salento IGP to wyjątkowe wino o dobrze wyważonym smaku i pikantnych niuansach. To eleganckie wino można znaleźć w większości sklepów spożywczych i monopolowych w całych Stanach Zjednoczonych. Gleba winnicy ma charakterystyczny czerwonawy kolor ze względu na obecność żelaza zmieszanego z wapieniem i gliną. Ta cecha charakterystyczna winogron Primitivo sprawia, że dojrzewają one wcześnie i opóźniają zbiory zaledwie o kilka dni. W ten sposób zbieranie winogron w optymalnej dojrzałości pozwala zachować kwasowość i aromaty, opóźniając zbiory o zaledwie kilka dni. Ponieważ pracownicy firmy dokładnie monitorują ten proces, zbierają winogrona, gdy są w optymalnym stanie dojrzewania. Wymagane jest leżakowanie wina w beczkach z dębu amerykańskiego przez co najmniej 12 miesięcy, zanim konsumenci będą mogli je leżakować. Po tym czasie wino poddawane jest procesom maceracji i fermentacji w temperaturze od 24 do 28 stopni Celsjusza.
Temperatura serwowania: 16-18°C