Wina Białe
Oferujemy wina białe najlepszych producentów Muscat i Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling i Sauvignon Blanc - te nazwy natychmiast rodzą skojarzenia z najlepszymi białymi winami na świecie i są zdecydowanie najbardziej godnymi przedstawicielami białych win. Nasz sklep internetowy oferuje białe wina półsłodkie, słodkie, wytrawne oraz półwytrawne, znakomite jest np. Blanc de Noir, uwielbiamy je zarówno ze względu na lekkość, jak i oleistość, brak garbników i ożywczą kwasowość, są wytwarzane z różnych odmian winogron, w tym różowych i czerwonych. Kolor napoju wynika z czasu fermentacji i braku skóry na winogronach – zawiera substancje barwiące. Według odmiany winogron wyróżnia się siedem głównych rodzajów białych win: Chardonnay, Sauvignon, Semillon, Muscat, Pinot Gris, Gewurztraminer, Riesling. W naszym asortymencie znajduje się białe wino wytrawne i półsłodkie renomowanych gospodarstw z różnych regionów świata. W tej sekcji znajdują się zarówno lekkie, odświeżające opcje na każdy dzień do picia codziennego, jak i kolekcje kub przyjęcia i bankiety, a także dla kolekcjonerów zaprojektowane z myślą o długim okresie starzenia. Styl Win jest w dużej mierze determinowany przez cechy odmianowe, ale terroir, w którym uprawiano winogrona, ma silny wpływ i starzenie się dębu (lub jego brak), a także cechy produkcji. Właśnie dlatego paleta białych win słodkich i półsłodkich waha się od bardzo lekkich i neutralnych do gęstych, jasnych i maślanych próbek. Najlepsze wino białe półwytrawne i słodkie znajdziecie w naszej internetowej winnicy. Mogą być suche, półsuche, półsłodkie i deserowe, ciche i musujące, jadalne i elitarne. W bukiecie białych win, w zależności od użytych odmian winogron, mogą występować nuty agrestu, świeżo skoszonej trawy, owoców – ananasa, grejpfruta, melona, brzoskwini, jabłka, cytryny. Zakres potraw, do których dobrze pasują te alkohole, jest dość szeroki – są to dania z ryb i owoców morza, mięso, twarde, nieostre sery, zimne przekąski i desery. Należy podawać schłodzone do 8-10°c (im słodsze, tym zimniejsze) do 6-8°C. kieliszek do białego wina powinien mieć wydłużoną nogę i wąski, wydłużony kształt miski.
Gama alkoholi zapewnia różne smaki, kolory i aromaty. Różne odmiany winorośli tworzą te alkohole w różnych częściach świata. Winogrona mają zielonkawą skórkę i zawdzięczają swój kolor wewnętrznemu miąższowi winogron. Niektóre winogrona mają również słomkową skórkę i dają wytrawne białe wino z bardzo małą ilością cukru resztkowego. Kwasowość alkoholu jest tym, co odróżnia je od innych trunków. Nawet najlepsze wytrawne białe wina mają wysoką kwasowość; to właśnie sprawia, że alkohol jest charakterystyczny. Chociaż kwasowość jest cechą charakterystyczną wina, to jak kwaśny jest smak wina, zależy od odmiany winogron, warunków, w jakich dojrzewało i metody winifikacji. Na podniebieniu półsłodkie białe wino jest niezwykle wrażliwe na smaki. Zawierają wyczuwalne nuty cytrusów, kwiatów i owoców tropikalnych. To czyni je idealnym wyborem dla osób, które preferują wina słodsze. W rzeczywistości są tradycyjnie używane w połączeniu z lodami, słodkimi deserami i lekkimi sałatkami owocowymi. Jako przystawkę polecamy je pić solo iw małych ilościach. Zdecyduj się na półsłodkie i umiarkowanie wytrawne wino białe o złożonym aromacie i wyrazistym smaku. Ten rodzaj trunku jest ceniony na całym świecie ze względu na swoją wszechstronność. Może towarzyszyć zarówno lunchowi, jak i kolacji w ciepłe dni. Alternatywnie, może być podawany schłodzony w dni, gdy temperatura jest niska. Mamy duży wybór białych win, w tym Riesling, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Muscat i Chardonnay. W naszym asortymencie posiadamy również wino białe półwytrawne, słodkie i półwytrawne.
1. Jakie winogrona są używane do produkcji wina białego?
Do produkcji wina białego używa się różnych odmian winogron, takich jak Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, i Chenin Blanc. Każda odmiana nadaje winu unikalny smak i aromat.
2. Jak różni się proces produkcji wina białego od czerwonego?
Proces produkcji wina białego różni się od czerwonego przede wszystkim tym, że wino białe jest wytwarzane wyłącznie z soku winogron, bez skórek. Jest to zwane procesem fermentacji białego wina i pozwala uzyskać klarowne i jasne wino o delikatnym smaku.
3. Jakie dania najlepiej komponują się z winem białym?
Wino białe doskonale pasuje do potraw z owocami morza, drobiu, sałatek, dania kuchni azjatyckiej, a także do serów, takich jak Brie i Gruyère.
4. Jaki jest związek między kolorem wina białego a jego smakiem?
Kolor wina białego może być zróżnicowany, ale nie zawsze odzwierciedla jego smak. Wino białe może być zarówno wytrawne, jak i słodkie, niezależnie od koloru. Kolor wina białego jest wynikiem odmiany winogron i technik produkcji, a smak zależy od poziomu cukru i kwasowości.
5. Jak przechowywać wino białe, aby zachować jego jakość?
Wino białe najlepiej przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu, unikając skrajnych temperatur i światła. Butelki powinny być przechowywane leżąco, aby utrzymać wilgoć korka. Wino białe zwykle nie ma długiego potencjału starzenia i powinno być spożywane w ciągu kilku lat od daty produkcji.