Wina USA

Nasz sklep internetowy oferuje wina California z USA. Posiadamy wiele trunków zarówno z samej Californii jak i również mniej znanych zakątków USA, zawsze jednak wybieramy najlepsze pozycje. Amerykańskie winnice produkują alkohole z winogron z grup Vitis rotundifolia, Vitis vulpina, Vitis labrusca i Vitis riparia. Te winorośle zostały przywiezione do Ameryki Północnej przez europejskich osadników. Pierwsze wino produkowane w Ameryce Północnej zostało wyprodukowane przez francuskich hugenotów na początku XVI wieku w pobliżu Saint Augustine na Florydzie. Używali winogron scuppermong, zwanych także Vitis rotundifolina. Inne gatunki winorośli uprawiane w Ameryce Północnej również produkują wina: są to Vitis vulpina, Vitis riparia i Vitis labrusca. Szybko okazało się, że z winogron uprawianych na południu USA nie da się wyprodukować wina podobnego do tego ze Starego Kontynentu. Zamiast tego postanowili sprowadzić europejskie sadzonki i posadzić je w Wirginii. Ten stan przyciągał wielu francuskich osadników, którzy byli zaznajomieni z uprawą winorośli w XVII wieku. Kilka chorób i szkodników szybko zniszczyło winnice w okolicy. W rezultacie w epoce kolonialnej produkcja wina rozwinęła się dzięki pracy misyjnej w Kalifornii i na Półwyspie Kalifornijskim, który jest obecnie częścią Meksyku. Dodatkowo w Nowym Meksyku produkcja trunków rozwinęła się dzięki wpływom kolonialnym. Te trzy stany Ameryki Północnej nadal produkują dziś najwięcej amerykańskiego wina. Południowy sąsiad Meksyku, amerykański stan Kalifornia, jest ważny zarówno ze względów winiarskich, jak i kulturowych. Najbardziej kultowe wina Ameryki Północnej są produkowane w Californii; są również uważane za znaczące kulturowo w całym Meksyku i USA. Stany Zjednoczone są czwartym co do wielkości producentem tego alkoholu na świecie. Zajmuje wyższą pozycję niż Francja, Hiszpania i Włochy, trójka największych europejskich producentów wina California jest głównym źródłem amerykańskiego wina; ponad 80% ich produkcji odbywa się lokalnie. Dzieje się tak dzięki Prism Project, który wpływa na to, jak wielu ludzi myśli, że amerykańskie winiarstwo jest na całym świecie. Obecnie wino produkowane jest w każdym z 50 stanów USA. Kolejne pod względem znaczenia w produkcji wina są Nowy Jork, Oregon i Waszyngton. California wina jest również ważnym regionem w produkcji wina. Północna strona Oregonu graniczy z Kalifornią od północy; w konsekwencji klimat stanu jest bardziej umiarkowany niż na innych obszarach w tym samym położeniu geograficznym. Ta umiarkowana pogoda zapewnia Oregon idealny klimat do uprawy różnych rodzajów winogron, które preferują zimną pogodę. Ponadto wiele z najsłynniejszych regionów winiarskich stanu znajduje się w dolinie Willamette, która leży na tej samej szerokości geograficznej co Burgundia. Regiony te słyną szczególnie z produkcji doskonałych win Chardonnay, Gamay, Riesling i Pinot Noir.

Waszyngton produkuje mniej więcej tyle samo, co California wina - tylko Walla Walla i Columbia Valley American Viticultural Areas są bardziej znane. Waszyngton ma obecnie około 800 winnic lub AVA, które zatrudniają 14 obszarów uprawy winorośli. Waszyngton produkuje ulubione trunki w ponad 40 krajach. Jedną z najpopularniejszych odmian uprawianych w Waszyngtonie jest Syrah, a następnie Merlot, Chardonnay i Riesling. Produkcja trunków w Waszyngtonie rozpoczęła się w latach 60. XX wieku, a wiele z ich win jest eksportowanych na cały świat. Winogrona Riesling dają wyjątkowe w każdej lokalizacji winnicy. Konsekwentnie produkują alkohole o wyższej jakości i zainteresowaniu w porównaniu z innymi winogronami. Winogrona Riesling produkują alkohole z szerokiej gamy siedlisk - od alzackich po leżakowane w beczkach, po wina musujące, słodkie i lodowe. Winnice stanu Nowy Jork zajmują ponad 100 000 hektarów, czyli około 3% powierzchni stanu. Największa winnica w Ameryce Północnej znajduje się na kanadyjskiej granicy między jeziorem Erie a Long Island. Stan Waszyngton zajmuje drugie miejsce z ponad 80 000 hektarów winnic; California zajmuje trzecie miejsce z ponad 75 000 hektarów winnic. Większość nowojorskich winnic produkuje przeciętne wina z winorośli Vitis labrusca. Jednak niektóre winnice produkują dużo soku, który potocznie nazywany jest moszczem. Od czasów II wojny światowej tylko niewielki procent całej produkcji stanowiły wina wysokiej jakości ze szlachetnych odmian. Nowe odmiany winorośli przybyły niedawno do kraju dzięki Konstantinowi Frankowi, migrantowi z Europy Wschodniej. Ciężka praca Franka w przekonaniu lokalnych hodowców winorośli do uprawy winorośli Vinifera i produkcji wysokiej jakości alkoholu była głównym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju lokalnego winiarstwa wysokiej jakości. W regionie Finger Lakes w stanie Nowy Jork znajdują się dwa najważniejsze obszary produkcji wina. Nazwa Finger Lakes pochodzi od pięciu długich, wąskich jezior, które na mapie tworzyły kształt litery Y. Jeziora te tworzą palce jednej ręki i są ważne dla uprawy winorośli, ponieważ tworzą idealny klimat regionu. Dzięki stałej temperaturze i światłu dziennemu w tym klimacie pobliska zima może trwać tygodniami. Woda na tym obszarze nagrzewa się w miesiącach letnich, a następnie emituje ciepło, które wydłuża sezon o kilka tygodni. Dzięki temu rolnicy mogą uprawiać wiele różnych, wysokiej jakości upraw. Dolina rzeki Hudson była pierwszym obszarem winnic we wschodnich USA. Została założona przez holenderskich winnic w XVII wieku. Potem zakładano tam kolejne winnice i produkowano nieskomplikowane alkohole z mniej szlachetnych winogron, stały się popularne w okresie prohibicji; nazywano je winami „ofiarnymi” i „koszernymi”. Wina kalifornijskie są cenione przez wielu znanych sommelierów, dlatego w naszej ofercie znajdą Państwo najlepsze propozycje wina California.

Czytaj opis

Jest 6 produktów.

Pokazano 1-6 z 6 pozycji