Wina Polskie
Nasz sklep internetowy w ofercie posiada również najlepsze wina polskie, które zyskują na popularności na całym świecie. Surowe warunki klimatyczne panujące w regionach winiarskich naszego kraju wymuszają stosowanie w produkcji wina hybrydowych odmian winorośli. Szczepy te powstają w wyniku krzyżowania winorośli z innymi gatunkami, co skutkuje wysoką odpornością na mróz i choroby. W związku z tym rolnicy mogą uprawiać te odmiany bez konieczności oprysków chemicznych, zgodnie z obecnym trendem rolnictwa ekologicznego. Najszerzej uprawiane odmiany hybrydowe do polskie wino białe to solaris, seyval blanc, johanniter, hibernal, bianca i aurora, natomiast wina polskie czerwone należą regent, rondo, cabernet cortis i marechal foch. Jednak w regionach o łagodniejszym i cieplejszym klimacie oraz dłuższej tradycji winiarskiej uprawia się również klasyczne międzynarodowe odmiany, takie jak pinot noir i riesling. Wina z Polski to kwintesencja chłodnego klimatu, cechują się wyjątkową kwasowością, a swoim smakiem i zapachem przywodzą na myśl rodzime owoce, takie jak gruszki, jabłka czy jagody, mogą być droższe niż masowo produkowane wino hiszpańskie lub włoskie. Bardziej odważne mieszanki mogą nawet zawierać dziki bzu lub miętę. Przy gwałtownym wzroście zainteresowania turystów, wzroście produkcji, ocieplającym się klimacie i charakterystycznym smaku polskich win jest to z pewnością możliwe. Rozwój rodzimego rynku pozostaje jednak kluczowy dla przyszłego rozwoju branży winiarskiej. Z jakiego regionu produkowane są najlepsze wina w Polsce? Uprawa winorośli w naszym kraju koncentruje się przede wszystkim w regionie południowym, ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne. Obejmuje to Podkarpacie, a konkretnie okolice Jasła i Krosna, historyczną Małopolskę ze względu na jej Jurę i bliskość Krakowa oraz Małopolski Przełom Wisły od Sandomierza po Kazimierz Dolny. Godnymi uwagi regionami są również Dolny Śląsk , zwłaszcza Środa Śląska , Trzebnica i Ślęża , a także województwo lubuskie ze stolicą winiarską w Zielonej Górze. Dobre Polskie wino przeżywa gwałtowny wzrost popularności i uznania, a nowe winnice wyrastają jak grzyby po deszczu. Scenę winiarską nad Wisłą można sklasyfikować zarówno jako modę, jak i śmiały eksperyment. Choć skala tego zjawiska może być niewielka, warto zauważyć, że od dwudziestu lat na krajowych rynkach HoReCa iw sklepach specjalistycznych dostępne są wysokiej jakości polskie wina gronowe. Dobre wino Polskie często przekraczają oczekiwania, nie tylko ze względu na fakt, że w naszym kraju można wyprodukować przyzwoite wino, ale także ze względu na ich wyjątkową jakość. W naszym kraju istnieje ponad 300 hektarów winnic. Zakładają je nie tylko rolnicy, ale także biznesmeni, przedstawiciele wolnych zawodów, ale nawet uniwersytety. Wiele osób uważa, że wino polskie może być produktem konkurencyjnym w porównaniu do win z Czech, Słowacji i Niemiec Wschodnich.
Czy Polskie wina są wysokiej jakości?
Tak, Polska produkuje coraz więcej wysokiej jakości win. Klimatyczne warunki, różnorodność terroir oraz nowoczesne technologie przyczyniają się do wzrostu renomy polskich winiarzy.
Z jakich szczepów winorośli są produkowane wina Polskie?
W Polsce uprawia się różnorodne szczepy winorośli, takie jak Solaris, Johanniter, Rondo czy Regent. Każdy z nich ma unikalny charakter, co pozwala na produkcję różnorodnych i interesujących win.
Czy polskie wina zdobywają nagrody na międzynarodowych konkursach?
Tak, wiele polskich win zdobywa uznanie na międzynarodowych konkursach winiarskich. To potwierdza rosnącą jakość i konkurencyjność polskich win na światowym rynku.