Wina Niemieckie

Sklep internetowy oferuje niemieckie wina z dostawą do domu. Niemcy zajmują 6 miejsce pod względem produkcji wina na świecie. Ponad 60% tej objętości dotyczy win białych. Prawie niemożliwe jest kupowanie niemieckiego wina złej jakości, ponieważ obowiązują tam surowe standardy dotyczące uprawy winorośli i produkcji wina. Najlepsze regiony pochodzenia niemieckiego wina to Mozela, Badenia, Palatynat, Rheingau. Niemcy są jednym z niewielu krajów, w których produkuje się dobre naturalne wina półsłodkie. Proste niemieckie wina na każdy dzień, które przeszły regionalną kontrolę jakości, mogą być oznaczone jako Landwein, Deutscher Tafelwein lub Tafelwein, a wina z Niemiec najwyższej jakości, chronione przez pochodzenie, należą do kategorii QmP-wskazuje to na późne zbiory winogron, w których jagody gromadzą maksymalną ilość aromatycznych i smakowych odcieni. Do ostatniej grupy win należą: Kabinett to lekkie wytrawne wina niemieckie z winogron zebranych w połowie września. Spatlese to bardziej aromatyczne niemieckie wina, wytrawne i półsłodkie, dla których winogrona są zbierane w połowie października. Auslese - wybrane wina z dojrzałych winogron późnego zbioru. Różnią się bogatym smakiem i aromatem. Beerenauslese-drogie i smaczne wina, najczęściej deserowe, z botrytyzowanych winogron. Trockenbeerenauslese to kategoria wysokiej klasy win o wysokiej zawartości cukru. Produkowane są z Riesling, Sauvignon Blanc, traminera i innych odmian winogron. Do tego rzadkiego i drogiego wina stosuje się winogrona w stanie rodzynek, które są zbierane, gdy temperatura spadnie poniżej 0C. Najczęstszymi odmianami winogron w Niemczech są białe Riesling, Muller-Thurgau, Gewurztraminer. Z czerwonych zwraca uwagę spetburgunder. Jest to lokalna nazwa międzynarodowej odmiany Pinot Noir. Dobre czerwone niemieckie wina powstają w południowych Niemczech, gdzie jest dużo słońca, w regionach Badenii i Palatynatu. Niemieckie wino Riesling jest królem i dumą niemieckiego winiarstwa. Chłodny klimat pozwala uzyskać niezwykle eleganckie, wyrafinowane rieslingi o optymalnej kwasowości. Szczególnie cenione są ożywcze rieslingi z appellacion Moselle-Saar-Rouver. Z najlepszych rieslingów, wysoko ocenianych przez ekspertów, słynie Bernkastel. Rieslingi z Rheingau są gęstsze i bardziej aromatyczne.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz