Wina Chilijskie

Sklep internetowy oferuje wina chilijskie czerwone, białe wytrawne, półwytrawne oraz słodkie i półsłodkie. Chile należy do 10 najlepszych światowych producentów wina. Wina ze wszystkich regionów Chile, pustyni Atacama i podnóża Andów. Zaledwie 20-30 lat temu Region winiarski Chile należał do "początkujących". Dziś kraj należy do największych producentów wina na świecie, znacznie popychając producentów Starego Świata. Eksport chilijskich win od początku lat 90. ubiegłego wieku wzrósł ponad 20-krotnie. Jaki jest sekret tak szybkiego wzrostu? Odpowiedź jest prosta: dobre wino chilijskie zostało zaoferowane konsumentom po niskiej cenie. Wszystkie najpopularniejsze odmiany-Carmenere, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Gewurztraminer-są wytwarzane w Chile. Wina te mają doskonałą jakość i można je kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze. Dziś w Chile wyróżnia się 5 regionów winiarskich: Atacama, Coquimbo, Aconcagua, Valle Central, Region del Sur, z których każdy słynie z niektórych odmian win. W suchej Atacamie uprawia się głównie odmiany winogron stołowych. W najbardziej wysuniętym na północ i najbliższym równiku regionie Coquimbo z powodzeniem produkuje się chilijskie wina cabernet sauvignon, merlot i chardonnay. Aconcagua słynie z czerwonych win Cabernet Sauvignon, Syrah, Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese i Zinfandel. Bliskość oceanu i chłodniejszy klimat podregionu Aconcagua w Casablance zapewniają odpowiednie warunki do dojrzewania Chardonnay (80% winnic), a także Merlot, Pinot Noir, Sauvignon Blanc. Najstarszy i najbardziej znany Region Winiarski W Chile, Valle Central (podregiony Rapel, Maipo, Maule i Curico) jest idealnym miejscem do produkcji Cabernet Sauvignon, wiodącej odmiany chilijskiego winiarstwa, a także Merlot i carmenera. Na zimnym południu, w dolinie Rehyon del Sur, blisko warunków klimatycznych do Francji, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling, pinot noir są uprawiane. Ścisłej klasyfikacji chilijskie wina nie mają. Zazwyczaj producenci dzielą je w zależności od wieku: courant (do roku), Speral (2-3 lata), Rezerwa (4-5 lat), wino Gran (6 lat lub więcej). Od 2011 roku wprowadzono alternatywną klasyfikację win chilijskich w zależności od strefy klimatycznej uprawy winogron. Chilijskie Wina z Wybrzeża, charakteryzujące się większą kwasowością i owocowością, to Costa, zrównoważone wina z winnic między pasmami górskimi — Entre Cordilleras. Najbardziej wyróżniające się, eleganckie i doskonale ustrukturyzowane są wina Andas wykonane z winogron dojrzewających w Andach.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz