Wina Mołdawskie

Sklep internetowy oferuje najlepsze wina z Mołdawii: Negru de Purcari (winogrona Cabernet Sauvignon, Saperavi, Papa nyagre), Individo (Cabernet Sauvignon, Merlot), La Vinchi (Isabella) i wiele innych, wina mołdawskie wytrawne, półwytrawne oraz półsłodkie. Kolorowe mołdawskie wina są cenione przez miłośników napojów daleko poza granicami kraju. Winogrona uprawia się w czterech regionach winiarskich: północ Mołdawii słynie z mocnych win, w łagodnym klimacie Doliny Środkowej produkuje się 60% całego mołdawskiego alkoholu, wina deserowe z Mołdawii otrzymuje się na południu, a na południowym wschodzie w Naddniestrzu przygotowuje się różnorodne mołdawskie wina z klasycznych i autochtonicznych odmian winogron-papa nyagre, Lydia, fetyaska, Viorica itp. Na ziemiach współczesnej Mołdawii produkcja wina rozkwitła w III tys.p. n. e., a od III wieku p. n. e. wina były sprzedawane z Rzymem i Grecją. Gleby i klimat Mołdawii sprzyjają dojrzewaniu winorośli rodzimych i importowanych odmian. Przerwa na kilka stuleci była związana ze zwiększonymi wpływami tureckimi, ale długoletnie tradycje i przepisy odrodziły się w pierwszej ćwierci XIX wieku.pod koniec tego samego wieku winnice zostały poważnie dotknięte przez filoksery, ale te nieszczęścia zostały przezwyciężone, a od początku ubiegłego wieku do dziś Mołdawska produkcja wina rozwija się bezpiecznie.

Większość marek jest produkowana zgodnie z tradycyjną metodą, ale niektóre rodzaje win różnią się niuansami technologicznymi: Wina porto - stosuje się złożoną mieszankę, miąższ jest drobno mielony. Do aromatyzowanych win dodaje się syropy i nalewki alkoholowe silnie pachnących roślin. Wina domowe w Mołdawii są wytwarzane tylko z ciemnych winogron o grubej skórce. Wysoka jakość gwarantują renomowani producenci. Ogólnie rzecz biorąc, dobre wino jest zatkane naturalnym korkiem pokrytym woskiem uszczelniającym lub plastikową nasadką. Czerwone wino mołdawskie pije się z wysokich kieliszków zwężających się ku górze, w przypadku białych win mniejsze kieliszki. Do win musujących — wysokie i wąskie kieliszki do wina. Białe mołdawskie wino stołowe przed wypiciem należy schłodzić do 10-12 °C, czerwone marki pije się w temperaturze pokojowej 16-18 °C. Optymalna temperatura dla szampana i win musujących wynosi 14-16 °C. Delikatesową parą zwykłego białego wina będą jabłka, niskotłuszczowe i niesolone ryby, drób, sery, owoce morza i owoce. Najlepszą przekąską na czerwone wytrawne wino są dania mięsne. Półsłodki alkohol jest przekąskiwany z warzywami i owocami morza. Do deserów odpowiednie są wypieki, lody i inne rodzaje słodyczy.

Przepraszamy za niedogodności.

Wyszukaj ponownie to co szukasz